A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Tudod-e,Miért forog az óramutató balról jobbra?

 

Magyar Krónika, október 24. 2013.

Mert az óra feltalálói úgy építették, hogy az óramutató ugyanabba az irányba haladjon, mint az északi féltekén "működő" napóráké. Ha a feltalálók a déli féltekén éltek volna, ahol a napórák mutatója ellenkező irányba forog, így valószínűleg minden óra mutatója, jobbról balra haladna.

Miért állnak meg a pályaudvarok óráin a másodpercmutatók, amikor a teljes percet elérték?

Német pályaudvari órák rádióantennával, a braunschweigi atomóra  távirányításával működnek! A másodpercek kijelzéséhez, az órának  kiegészítő motorra van szüksége és ez nem rádióvezérlésű, hanem úgy van programozva, hogy 59 másodperc alatt 60 lépést tegyen meg. Ha tehát a másodpercmutató 59  másodperc elteltével ismét a 12. számon áll, megvárja, amíg a percmutató megkapja Braunschweig-ból a megfelelő impulzust. Ezt a percmutató átugrásáig tartó várakozási időt, nevezik a szakemberek   "késleltetett másodperc"-nek    ketyeg a világ legnagyobb órája?

Megkezdte működését a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő toronyórája az iszlám legszentebb városában, a szaúd-arábiai Mekkában.    A mekkai "szent óra" 4 számlapjának átmérője egyenként 43 méter. Az óralapokat 90 millió színes üvegdarab díszíti. Mind a négy lapon olvasható a hatalmas Allah felirat!

A Szent Mekka-i Óra déli 12 óra után 1 perccel, a ramadán szent hónap első napján indult el Abdallah bin Abdel-Aziz király rendeletére. A 400 méter magasan, a világ második legnagyobb felhőkarcolóján, egyben a világ legnagyobb szállodáján kialakított óriásóra a szent város minden pontjáról jól látható. Az egyedülálló szerkezet zöld és fehér fényekkel szólítja imára a muzulmánokat, akik éjszaka 17 kilométerről, nappal pedig 11-12 kilométerről is láthatják a fényeket.     A Premiere Composite Technologies német cég tervezte óraszerkezet, az arab szabványidő (AST) szerint jár, ami 3 órával van a greenwichi középidő előtt. Szaúd-Arábia reményei szerint, az egész arab világ hivatalos időmérőjeként fog funkcionálni, s a világ másfél milliárd iszlám hívője hozzá igazítja majd az óráját -  fenyegetve ezzel a greenwichi középidő (GMT) és a Big Ben uralmát!.

Miként ketyeg az ember "belső" órája?

Átlag 0,1 mp-ig tart a nyugalomban lévő ember agyhullámainak rezgése, melyet százezer milliárd neutron vált ki. Csaknem minden testfolyamat ritmikusan zajlik, s óramű pontossággal állítják elő idejüket, meghatározván azt a ciklust, amelyben, gondolkodunk, eszünk, vagy alszunk stb. 3 mp. lenne az az  ütemegység, amely alatt tudatunk a jelent "megéli" egy kacsintást, egy csókot, egy verssort  -  és már is egy új "most" kezdődik!

Az idő érzékelése azonban napszaktól, testhőmérséklettől függően ingadozik. A reggel gyorsabban telik, mint az este, s a fogorvosnál töltött idő végtelennek tűnik! Az ember a napot 1 1/2 órás egységekben érzékeli, eddig vagyunk képesek koncentrálni. Ezután ránk tör az éhség, kávét kívánunk vagy hólyagunkat kell üríteni. Az alvásnak 90 p-es ciklusai vannak. Álmatlan szakasz után csukott szemű, gyors szemmozgással és élénk álmokkal járó periódus következik. Az ember 3 óránként szív levegőt az egyik orrlyukán, aztán vált, és a másikon át lélegzik. Az erő és a koncentráció kétszer jut napjában csúcspontra: reggel és este, kb. 8 órás távolságra egymástól.

A bennünk rejlő nappali és éjszakai ciklusok kereken 25 ó hosszan tartana, ha külső tényezők nem állítanák minden reggel nullára! Elsősorban a napfény vált ki hormonkaszkádot, mellyel a testet "ébrenlétre" kapcsolja, környezetéhez szinkronizálja. Szociális magatartásunk is befolyásolja pl. csörgő vekker! Aki óra nélkül, elszigetelten él, sötétben alszik (börtön), minden nap tovább fog aludni!

Más lények - méretüktől függően - más időrendben élik meg a napot. Az elefántok 12x2 ó-ban, az egerek 20-30 p-ig futkosnak, és ugyanennyi ideig nyugodtak.  az é.- dél  féltekén miért eltérőek az évszakok hossza?

Negyedéveink eltérő hosszúak: az északi féltekén a tavasz 92,8 napig, a nyár 93,6 napig tart, míg az ősz 89,8 és a tél csupán 89 napig! A déli féltekén mindennek a fordítottja igaz! A Nap földkörüli pályája nem kör, hanem ellipszis. Naptól való távolsága 147,1 és 152,1 millió km. közt ingadozik.

Bolygónk az északi féltekén, nyár közepén (júl.) van a naptól a legtávolabb. A Naptól való változó távolság miatt eltérő az évszakok hossza! A Föld, napközelben gyorsabban mozog pályáján, mint amikor távolabb van. Ezért északon néhány nappal hosszabb a nyár, rövidebb a tél. Ősszel hamarabb sötétedik!

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.