A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

100 Éves Jubileumi Tiszai Tutajtúra

Magyar Krónika, október 12. 2013.

 

2013. augusztus 2. és 10. között 181 magyar cserkész 12 országból vett részt a Jubileumi Tiszai Tutajtúrán. Így kellőképpen megemlékezett a 100 évvel ezelőtti Vági Tutajtúráról, a magyar cserkészet meghatározó teljesítményéről. Jándtól Dombrádig haladtak 12 saját kézzel megépített tutajon.

A túra ötlete, a tutajok terve és a főrendezés Argentínából indult néhány évvel ezelőtt, ahol már háromszor rendeztek hasonló tutajon túrát a Paraná folyón. Ez alkalommal a nagy mennyiségű jelentkezőkre való tekintettel 12 tutajra volt szükség. Minden tutajra 14 vagy 15 cserkész jutott és néhányan parti szolgáltra voltak beosztva. A legfiatalabb cserkész 15 éves, míg a legidősebb 67, az átlagéletkoruk 24 év volt. A 107 fiú és 74 lány  vegyesen lett elosztva a tutajokon.

A gyakorlati szervezés közösen és harmonikusan a KMCSSZ (Külföldi Magyar Cserkészszövetség) és az MCSSZ (Magyar Cserkész Szövetség) vezetői által történt meg.

Minden tutaj 27 kétszáz literes fémhordóból és deszkákból lett szakszerűen megépítve, egy gondosan kitervezett útmutató füzet alapján. Két nap kimerítő munka után Jándon nagy lelkesedéssel indult a flotta neki a Tiszának. Két oldalt 4-4 evezővel segítettek a tutajok irányításán, illetve haladásán. Néhány szakaszon nagyon lassan folyt a Tisza, így muszáj volt evezni. A legénységből azok, akik éppen nem eveztek, az építkezéssel és főzéssel voltak elfoglalva. Délben a tutajok párosával ebédeltek, ami nagyon elősegítette az ismerkedést a 181 résztvevő között.

Napközben itt-ott leálltak a tutajok egy rövid játékra a parton. Sötétedés előtt, a tutajok kikötöttek egy előre kitűzött helyen, ahova egy kis csapat előre kenuzott a nap folyamán, hogy megfelelő latrinákat készítsen az egész csoportnak, és az esti tábortüzet is megrakják, mire a tutajok megérkeznek.

Vacsora és alvás, valamint zászló fel- és levonás, mind a tutajokon történt a tutajparancsnokok irányításával. Minden tutajon lobogott a magyar zászló, és egyes tutajokon lobogtak azok a zászlók is, ahonnan a legénység származott. Esténként közös nagy tábortűzzel zárták a napot.

Reggelenként közösen volt a reggeli torna, melyet minden nap egy másik tutaj legénysége vezetett. Mosakodás és rendrakás után a főkapitány és a napostiszt szemléztek, majd egy közös szertartás volt a parton, ahol a napi programot és egyéb fontos irányításokat adtak ki mindenki számára. Ezután kaja- és vízfelvétel történt, melyet egy parton szolgáló csapat szerzett be minden nap, és máris indulhattak a tutajok.

Külön nagy esemény volt az úszó forgószínpad: minden tutaj valamivel készült, és a legénység kenukkal és úszva ment egyik tutajról a másikra. Volt bíróság (ahol házasságot is lehetett kötni!), kaszinó, kéz- és lábmasszázs szalon, fodrász, kocsmai dalozás, bábszínház, teaház, és remek zenei előadások. Külön ki kell hangsúlyozni a sok zenészt, akik a különböző tutajokon voltak, és ha összefutottak napközben, kis koncerteket rögtönöztek. Természetesen lelkes népdalozás kísérettel, sőt néha még néptáncra is perdültek a cserkészek a fedélzeten. Népdalozás volt a legkedvencebb elfoglaltság napközben.

A 12 tutaj neve a következők voltak: Berettyó, Bodrog, Darumadár, Kőrős, Kraszna, Maros, Ősapa, Sajó, Sólyom, Tapír, Turul és Vén Szamos. A Vén Szamos tutaj volt a "vének tanácsa", ahol a 30 éven felüliek voltak együtt. Onnan tanácsoltak, segítettek a vezetőségnek, amiben kellett. A főkapitány és a túra orvosa is ezen a tutajon voltak.

Ez a Tutajtúra egy előtábora volt az Ócsai Nemzeti Nagytábornak, ahol az MCSSZ fennállásának 100. évét ünnepelte több ezer cserkész.

Számtalan élmény, barátság és emlék maradt meg a 181 résztvevőnek a tutajtáborból. Bízzunk abban, hogy nem kell újabb 100 évet várni arra, hogy a magyar cserkészek újra egy hasonló méretű tutajtúrát szervezzenek, bármelyik folyón a világon!

Lomniczy Mátyás, Buenos Aires, Argentina
KMCSSZ sajtószolgálata
További információért, kérjük, forduljon a Külföldi Magyar Cserkészszövetség sajtóirodájához:
2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.
Tel: (+1-703) 424-6755
Internetes honlapunk:  http://www.kmcssz.org

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.