A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

A bioüzemanyag-termelés korlátozása ellentétes Magyarország érdekeivelt!

 

Magyar Krónika, szeptember 12. 2013.

Az európai szocialisták, liberálisok és zöldek a magyar gazdák érdekei ellen szavaztak.
Glattfelder Béla és Bánki Erik sajtóközleménye.

Az Európai Parlament fideszes képviselői szerint a mezőgazdasági alapanyagokból előállított, ún. hagyományos bioüzemanyagok termelésének korlátozása elfogadhatatlan, ellentétes a magyar érdekekkel. Ezért, miután az Európai Parlament szocialista, liberális és zöld képviselőinek többsége elvetette a magyar érdekeket szolgáló néppárti javaslatokat, a bioüzemanyagokról szóló jelentést nem szavazták meg. 

Magyarország az utóbbi évtizedben az EU egyik legnagyobb bioetanol-termelőjévé vált és jelentős mértékben bővült a biodízel alapanyagául szolgáló repce termőterülete is. A bioetanol-gyártás nemcsak biztos piacot jelent a hazánkban megtermelt kukoricának, és ezzel stabil jövedelmet biztosít a gazdáknak, hanem hozzájárul, hogy alapanyag helyett magas hozzáadott-értékű ipari terméket tudjunk exportálni, és ezzel növeljük exportbevételeinket. Ráadásul a bioetanol-gyártás mellékterméke értékes fehérjetakarmányként az országban marad és a magyar állattenyésztő gazdák tudják felhasználni.

A hagyományos bioüzemanyagok visszaszorítása azonban nemcsak a gazdák szempontjából hátrányos. Veszélyes precedenst teremthet a megújuló energiák támogatása és az EU energiafüggetlenségének biztosítása terén is, hiszen az Európai Unió először lépne vissza egy, a megújuló energia terén vállalt célkitűzéstől. Ráadásul több ezer munkahely kerülne veszélybe és jelentős újabb beruházásokat hiúsulnának meg.

Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat hátterében az a feltételezés áll, miszerint a korábban élelmiszer előállítására használt termőföldeket bioüzemanyag előállításra használják, az így kieső élelmiszereket pedig valahol máshol kell megtermelni.

A földhasználat közvetett megváltozásával kapcsolatos feltételezések tudományosan nem megalapozottak. Nem számolnak azzal, hogy az új tagállamokban, így Magyarországon, a terméshozamok jelentősen növelhetők. Hazánkban ezért az élelmiszertermelés veszélyeztetése nélkül, pusztán hozamnövekedéssel nagy mennyiségű bioüzemanyag állítható elő. A jogszabály a mai plenáris szavazással még nem került elfogadásra, hiszen a tárgyalások most a Tanácsban folytatódnak. Az Európai Parlamentnek második olvasatban is meg kell azt tárgyalnia, amire nagy valószínűséggel ebben a parlamenti ciklusban, 2014 nyaráig már nem kerül sor. A mai döntéssel az EP azonban elbizonytalanítja azokat a befektetőket, akik - többek között Magyarországon is munkahelyteremtő nagyberuházásokat terveztek.

Strasbourg, 2013. szeptember 11.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.