A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 
Verespatak: zsarolják Bukarestet a kanadaiak

   
 

Magyar Krónika, szeptember 12. 2013.

Rostás Szabolcs  Erdélyi Hírek

Heves nyilatkozatháború dúl a kormányzó szociáldemokraták és a liberálisok között a verespataki bányaprojekt kapcsán, amelynek parlamenti visszautasítása egyáltalán nem tűnik bizonyosnak. Crin Antonescu, a szenátus liberális elnöke azzal vádolja koalíciós partnereit, hogy „fű alatt” támogatják a bányanyitást, Victor Ponta kormányfő pedig elhallgatott bizonyos információkat. Közben a kanadai cég újfent azzal fenyegetőzött, hogy pert indít az állam ellen, ha a parlament leszavazza a bányaprojektet, sőt négymilliárd kártérítési igényt lebegtetett meg.
Bányászharag. Nem félnek a ciántól a verespatakiak

Színvallásra szólította szerdán a román Szociáldemokrata Pártot (PSD) Crin Antonescu annak kapcsán, hogy támogatja-e a Verespatakra tervezett színesfémbánya-projektet. A balliberális koalíció liberális társelnöke érthetetlennek és ellentmondásosnak nevezte a nagyobbik kormánypártnak a bányanyitásról szóló törvénytervezettel kapcsolatos álláspontját, amelyet szerinte Victor Ponta miniszterelnöknek, a PSD elnökének mihamarabb tisztáznai kell.

„Nem tartom tisztességesnek, hogy miután a liberális párt eldöntötte, nem szavazza meg a parlamentben a kormány által előterjesztett törvénytervezetet, a szociáldemokraták azt sugallják, hogy miattunk bukik meg a jogszabály. Itt az ideje, hogy a PSD nyilvánosan kimondja: támogatja-e az aranykitermelés beindítását Verespatakon” – szögezte le Antonescu. A szenátus elnöke közölte, bár az USL-ben nem született egységes álláspont az ügyben, a liberálisok korábban azt javasolták, hogy a kormány halassza el az arany- és ezüstérc-kitermeléssel kapcsolatos jogszabálytervezet elfogadását.

Ez azonban nem történt meg, a Ponta-kabinet augusztus 27-én jóváhagyta és a parlament elé terjesztette a dokumentumot. Antonescu kifogásolja azt is, hogy Ponta bejelentése szerint a projekt meghiúsulása esetén a román állam kétmilliárd eurós kártérítés kifizetését kockáztatja a kanadai Gabriel Resourcesszel szemben, holott az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok közül egyik sem tartalmaz ilyen kitételt.

A beruházásban érdekelt társaság ugyanakkor szerdán újfent azzal fenyegetőzött, hogy pert indít az állam ellen, ha a parlament leszavazza a bányaprojektet, sőt négymilliárd kártérítési igényt lebegtetett meg. Jonathan Henry, a cég vezérigazgatója a The Globe and Mail című torontói napilapnak elmondta, a Gabriel a beruházásokat szabályozó nemzetközi megállapodások sorozatos áthágásával vádolja Bukarestet. Henry azt is elmondta: mindent elkövetnek, hogy megakasszák Romániának a külföldi befektetők idecsalogatását célzó erőfeszítéseit. A miniszterelnök érdemben nem reagált Antonescu kijelentéseire, a szerdai kormányülésen mindössze azt bizonygatta, hogy kabinetje teljesítette kötelességét a törvénytervezet kidolgozásával, a végső szót pedig Ponta szerint a parlament hivatott kimondani.

A kormánykoalíció vezetői egymásnak ellentmondó nyilatkozatai közepette a bányaprojektet ellenző civil szervezetek a kedélyek csillapítására szolgáló porhintésnek tartják azt az ígéretet, hogy a balliberális többség elutasítja a törvénytervezetet a parlamentben. Kovács Zoltán Csongor, a  Mentsük meg Verespatakot mozgalomban részt vevő Zöld Erdély Egyesület elnöke közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Verespatak-törvénytervezet sürgősségi eljárásban történő megvitatása nem jelent engedményt a tüntetők számára, hanem éppen arra ad lehetőséget, hogy a szenátus és a képviselőház érdemi vita nélkül, gyorsan döntsön a jogszabály sorsáról.

„A szenátorok és képviselők akár meg is szavazhatják, jogerőre emelhetik a Verespatak-törvénytervezetet. Annál is inkább, mivel a kormányerők kétharmados többséggel rendelkeznek a parlamentben” – állapította meg Kovács. A szervezet elnöke ismertette: szeptember 15-én délután ismét nagyméretű békés utcai demonstrációk lesznek országszerte, amelynek részvevői követelik egyebek mellett a törvénytervezet visszavonását vagy parlamenti elutasítását, Verespatak felvételének előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára, továbbá a bányászati ciántechnológiát betiltó törvényt elfogadását. Eközben a verespataki bányavállalat dolgozói is igyekeznek nyomást gyakorolni a hatóságokra. Szerdán huszonkét vájár eltorlaszolta magát a mélyben, követelve a bányanyitás engedélyezését. A Roşia Montană Gold Corporation alkalmazottai azzal fenyegetőznek, hogy szombattól éhségsztrájkba lépnek, ha addig nem keresi fel őket szémélyesen Crin Antonescu, akit a bányaprojekt fő kerékkötőjének tartanak.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.