A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Kedves Útitársunk

Magyar Krónika, augusztus 15. 2013.

 

 

Nagy örömünkre a Go! Utazási Magazin júliusi számában terjedelmes és gyönyörű írás jelent meg úttörő jellegű májusi utunkról, az „Észak-erdélyi körutazás Wass Albert nyomában" túránkról. Az írás elkövetője nem más, mint kedves útitársunk, Jakatics Róbert. Aki lemaradt volna a magazinról, annak a mellékelt másolatot ajánljuk figyelmébe.

Nem késő még jelentkezni, és személyesen átélni ugyanezeket a páratlan élményeket: következő időpont: 08.30-09.06 (indulás a 2. Bécsi-döntés 73. évfordulóján). Részletes leírás: itt.

Az út során különösen sok olyan falut látogatunk meg, melyekben a turista ritka vendég, mint a fehér holló, pedig mind természeti értékeik, mind történelmi, irodalmi és kulturális örökségük révén megérdemlik a figyelmet!

Néhány meglátogatott településről szeretnénk egy kis ízelítőt nyújtani az alábbiakban:

Válaszúton, a Kallós Alapítványnál találkozhatunk a Magyar Örökség-díjas Kallós Zoltánnal is, Erdély egyik leggazdagabb néprajzi múzeumában, a Kallós múzeumban: http://www.youtube.com/watch?v=E11DE0qUZxs

Czegén örömmel tapasztalhatjuk, hogy nemcsak visszakapták, de be is költöztek a családi kastélyba (a bal oldali képen)az örökösök: Wass Zsuzsanna (Wass Ákosnak, Wass Albert testvérének a lánya) és Wass Gábor (Wass Albert nagynénjének, Wass Rachelnek az unokája). Nagyon kedves emberek (Ausztriából, illetve Kanadából jöttek haza a kis faluba), csoportunknak is lesz alkalma megismerkedni velük.

Feketelakról Wass Albert így ír a Kard és kaszában: "Furcsa hajlott hátú dombjait, görbe völgyeit, suhogó nádasait, apró kék vizű tavacskáit, kopár vízmosásos meredélyeit esténként rózsaszínűre festi a lenyugvó nap. Lakói különös magukba néző, hallgatag emberek, kik ott élnek meghúzódva a hajlott hátú dombok gödreiben". A falut egy Fekete Gergely nevezetű emberről nevezték el Feketelaknak. Ő volt az, aki a háza feletti meredek, napos domboldalon beültette a Mezőség első szőlővenyigéjét. Mivel a bor ízletes volt, a gazdája egy zacskó ezüstpénzt adott neki, hogy a domboldalt be tudja ültetni szőlővel. Viszont ennek megmunkálására emberekre volt szükség. Így aztán négy szatmári családot telepítettek ide: a Balla, a Sós, a Kis és a Marha családokat, akik nem jobbágyként, hanem szabad béresekként érkeztek ide. A falu lakóinak többsége még ma is ezeket a neveket viseli. Köztük van az elbűvölő asszony, Balláné Marha Zsófia is (a fenti képen, tőle balra és jobbra pedig a tájház), aki 1927-ben született, és tökéletes szellemi frissességgel mesél majd nekünk azokról a szép éveiről, amikor 1941 és 1944 között, mint szobalány szolgált Wass Albertnél a Wass-kastélyban Vasasszentgotthárdon. Ahogy meséli, nagyon jó ember volt a "fiatal gróf úr", aki "nem volt olyan komisz, mint az apja, Endre gróf", mert mindig azon volt, hogy segítse a birtokán élőket. A feketelaki híres töltött káposztát a tájházzal szemben lakó Papp Erzsébet néni fogja nekünk elkészíteni.

Cegőtelkén, a Szent László legenda és a kerlési-csata helyszíne, a Cserhalom-hegy alatti magyar többségű faluban ebédre várnak bennünket, mely során a cegőtelki magyarsággal is megismerkedhetünk.

Hasonlóképpen, támogatás jellegű, fakultatív ebédre nyílik majd lehetőségünk május 20-án Szamosújváron is, a 110 gyermeknek bentlakásos kollégiumot, és magyar oktatást biztosító Téka Alapítványnál: http://www.teka.ro/

Mind a Kallós Alapítványnál (102 gyerek él a szórványkollégiumban); mind a TÉKA alapítványnál, mind Holtmaroson, ahol szintén bentlakásos kollégium működik árva gyerekek számára, a Wass Albert Alapítvány fenntartásában (http://erdelyiarvak.com/), nagyon jól jön mindenfajta segítség, adomány (jó állapotú ruha, írószer, netán egy kis édesség).

A Mezőségi magyar szigeten, Várkuduban, ahol Beszterce-Naszód megye egyetlen turul szobra található, legelső szállóvendégek voltunk májusi utunk során, és kölcsönösen nagyon elégedettek voltak vendégek és vendéglátók is – így itt most már visszavárnak minket!

Barátsággal:
Csillagösvény Utazási Iroda
Székesfehérvár, Pozsonyi u. 23
Tel.: 0620-4574-754
E-mail: hazajaro@csillagosveny.utazas.hu
Web: www.csillagosveny.utazas.hu

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.