A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

188. Anna-bál: a lányok szépsége örök

Magyar Krónika augusztus 1. 2013.

Forrás: MTI


A hagyományokhoz való visszatérés és rengeteg újdonság jellemezte a szombaton megrendezett balatonfüredi Anna-bált. Magyarország egyik legpatinásabb társadalmi eseménye ebben az évben valóságos fesztivállá változott. Egy héten keresztül állt a bál Füreden, a programok megkoronázásaként szombat este megválasztották a legszebb elsőbálozó hajadont. A rendezvényen számos híresség és közéleti személyiség is tiszteletét tette.

Idén is az előző Anna-bál szépének kocsikázásával indult a program. Bőr Viktória fogatát lovas huszárok kísérték, a menet bejárta Balatonfüred reformkori városközpontját. A vendégek eközben a Vaszary-villa kertjében gyülekeztek, és innen indultak az eseménynek otthont adó Anna Grand Hotel felé. Útjukon a lelkes füredi közönség sorfala között vonultak el.

A bál idén is hatalmas tömeget vonzott a város központjába. Mindazok, akik nem jutottak be a bálra, kivetítőn követhették az eseményeket. A Kisfaludy Színpad táncműsorával és hagyományőrző bemutatójával a szervezők szintén a téren összegyűlt nyaralóközönségnek kedveskedtek.

 

HirdetésHat órától fúvószenekari koncerttel vette kezdetét az esti program, a bál nyitányát ágyúlövés jelezte. A vendégeket az est házigazdái, Kéry Kitty és Oberfrank Pál fogadták.

Szóráth Sarah második udvarhölgy (b), Balla Lilly első udvarhölgy (j) és Darvalics Virág, az Anna-bál szépe (k)
Fotó: Béres Attila

Elsőként a rendezvény fővédnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, hogy az Anna-bál fogalommá vált, amelynek formát a hagyomány ad, tartalommal azonban a résztvevők töltik meg. Halász János kultúráért felelős államtitkár a tradíció és a megújulás harmonikus kapcsolatát hangsúlyozta.

Sok minden megváltozott az első Anna-bál óta, de a zene, a tánc és a hölgyek szépsége örök. Szalay Ferenc, Balatonfüred kulturális partnerének, a bál díszvendégének, Szolnok városának polgármestere örömét fejezte ki a két település kulturális partnerségének sikere miatt, és hozzátette, hogy mielőtt bármerre indulnánk a világban, elsőként hazánkat ismerjük meg.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere először a múltba tekintett, felsorolva mindazon nagyjainkat, akik részt vettek az elmúlt évszázadok Anna-báljain: Vörösmarty, Kossuth, Széchenyi, Deák, majd a jövőre utalt, amikor a mostani elsőbálozó hölgyek unokái vesznek majd részt a rendezvényen.

Az Anna-bálon adják át az egykori altábornagy, aradi vértanú tiszteletére alapított Kiss Ernő-díjat, amelyet idén Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató, egyetemi tanár, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapott. Az Agy-díjas (The Brain Prize) akadémikus sok szállal kötődik a városhoz, annak elkötelezett támogatója, néhány rendezvényének ihletője, a balatoni borok kiváló szakértője.

A bált Balatonfüred polgármestere és az előző rendezvény szépe közösen nyitották meg, majd a Magyar Állami Operaház balettművészei nyitótáncát láthatta a közönség. Az este folyamán a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikált egészen a vacsoráig.

A menü idén is rendkívül impozánsra sikeredett. Többek közt füstölt lazacfilé, diós libamáj és Barbarie kacsamell közül választhattak a vendégek. Az étkek elfogyasztása alatt Radics Tibor és zenekara játszott, majd a Snétberger Tehetségkutató Központ három fiatal muzsikusa, végül a debreceni Valcer Táncstúdió táncosai léptek színpadra.

Ebben az évben nem a tévénézők SMS-ei, hanem a bál közönségének szavazatai alapján választották ki a tizenöt legszebb elsőbálozót. Minden hölgy részt vehetett a megméretésen, aki a nyakába akasztott egy herendi porcelánszívecskét. Idén majdnem háromszázan viselték az ékszert.

Tizenegy órakor mutatták be a vendégek által jelölt hölgyeket, akik közül a nyolctagú zsűri választotta ki a két udvarhölgyet és a bál szépét. Az eseményt a Duna Televízió élőben közvetítette. A zsűri tagja volt mások mellett Trokán Nóra színésznő, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Schiffer Miklós divatszakértő.

A 188. Anna-bál1/32
Béres Attila (Magyar Nemzet)    

Az eredményhirdetésig Kulik Johanna és Josip Bartulovic táncelőadását figyelhette a nagyérdemű. Éjfél előtt néhány perccel fény derült a győztesekre. A második udvarhölgy a budapesti Szóráth Sarah lett, első udvarhölgynek a balatonfüredi Balla Lillyt választotta a zsűri. A 188. Anna-bál szépe pedig a szintén budapesti, de komoly balatoni kötődéssel rendelkező Darvalics Virág lett.

A két udvarhölgy jutalma egy Apponyi-, illetve egy Rothschild-mintás porcelán volt, a bálkirálynő pedig a számos különdíj mellett egy Viktória-mintás porcelánt kapott, valamint az övé lett a győztesnek járó aranyalma is.

A bál a Szolnoki Szigligeti Színház vendégműsorával, illetve hajnalba nyúló mulatsággal folytatódott. A két udvarhölgy és a bálkirálynő vasárnap délelőtt lovashuszár kísérettel kocsikázott a városban.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.