A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Horvátország az EU-ban - Ez változik magyar szempontból

Magyar Krónika, július 5. 2013.

 

 

Megszűnik a határon a vámvizsgálat, gyorsabb lesz a személyi okmányok ellenőrzése, olcsóbbá válik a telefonálás és az internetezés, de változatlanok maradnak a bírságok, ha valaki például a közlekedésben szabálysértést követ el.

Július 1-től válik Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává, csatlakozása a külföldi turisták szempontjából is kedvező változásokat hoz. Már a határ átlépésekor érzékelhető lesz, hogy rövidül a sorban állás ideje a nyári csúcsszezonban, mert kevesebb lesz a hatósági procedúra.

A legforgalmasabb átkelőhelyen, az M7-es autópálya letenyei "kapujában" az eddigi négy megállás és ellenőrzés helyett csupán egyszer kell átadni az iratokat. Eddig a magyar vámos és a rendőr után a horvát rendőr, majd a vámos kérte el az úti okmányokat, de miután az Európai Unió belső határává válik a magyar-horvát határ, már csupán egyszer kell megállni, mivel a magyar és a horvát rendőr közösen ellenőrzi az iratokat. Érvényes úti okmányok nélkül azonban továbbra sem lehet átlépni a határt, elegendő a személyigazolvány is. Arra viszont még legalább két évet kell várni, hogy az osztrák, a szlovák és a szlovén határátkelőkhöz hasonlóan megállás nélkül áthajthassanak a magyarok a határon, mert Horvátország egyelőre még nem lesz a schengeni övezet tagja.

A határátkelőkön azonban a személyforgalomban már most teljesen megszűnik a vámvizsgálat, a vámhatárra utaló táblákat is leszerelik a csatlakozás előtti utolsó napon. A vám- és pénzügyőrök a határon már nem, de szúrópróbaszerűen a határtérségben és az ország belsejében továbbra is ellenőriznek.

Nagyobb szabadságot adnak a turistáknak a vámszabályok változásai is, eltörlik ugyanis az eddig legfeljebb 300 euró értékben vámmentesen behozható áruk értékhatárát, és a mostanihoz képest sokszorosára emelkedik a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyisége. Borból például 4 helyett 90 litert, sörből 16 helyett 110 litert, cigarettából 40 szál helyett 800-at hozhatnak be Magyarországra az utazók. Megszűnik ugyanakkor az áfa-visszaigénylési lehetőség, mert ez csak az unión kívüli országokban vásárolt nagyobb értékű árucikkek után érvényes.

Érzékelhető változást hoz a telefonálás költségeiben az uniós csatlakozás, mert a mobilozás vagy internetezés az eddigi összegeknek a töredékébe fog kerülni. Horvátországban is az uniós - éppen ezzel a dátummal amúgy is kötelezően tovább mérséklődő - roamingtarifák lépnek érvénybe július 1-jén, vagyis harmadával, negyedével csökkennek a horvátországi telefonálásért eddig fizetett összegek.

A jelenleg - szolgáltatótól függően - 320 forint körüli percenkénti hívásdíjak helyett legfeljebb 0,24 centet (mintegy 70 forintot) kell majd fizetni telefonáláskor. A hívásfogadás mostani 130 forint körüli díja 7 eurócentre (mintegy 20 forintra) mérséklődik, a 100 forintos sms-díjakat pedig 8 centben (24 forintban) maximálták. Az adatforgalmazás - amelynek horvátországi ára eddig szintén a szolgáltatóktól függött - most megabájtonként 45 cent lehet legfeljebb. Mindezek azonban nettó összegek, az adóval növelt pontos tarifák a magyarországi szolgáltatóknál tudhatók meg.

Állami támogatás révén ugyanakkor a frekventált turisztikai területeken, összesen csaknem 270 helyszínen ingyenes internetelérést építettek ki Horvátországban az idei turisztikai szezon kezdetére. Elsősorban városközpontokban, pályaudvarokon, strandokon, sétálóutcákban biztosítanak ingyenes és gyors wifi-kapcsolatot a vendégeknek.

A Horvátországba utazó turisták számára július 1-je után sem változnak a szállásbejelentéssel vagy a vadkempingezéssel kapcsolatos szigorú szabályok. Ha nem fizető szálláshelyen tölti valaki az idejét, a külföldi állampolgárnak megérkezése után be kell jelentenie tartózkodási helyét az illetékes rendőrkapitányságon. Ennek elmulasztása esetén már egy-két napos késés miatt is 300-tól 3000 kuna összegig (12 ezertől 120 ezer forintig) terjedő szabálysértési büntetést szabnak ki a hatóságok.

Változatlanul tilos a vadkempingezés, tehát sem az út szélén, parkoló autóban vagy lakókocsiban nem lehet éjszakázni, ilyen esetben minimum 500 kuna büntetésre kell számítani.

A magyarországitól némileg eltérnek egyes közlekedési szabályok, ezekre érdemes odafigyelni. Kerékpározásnál például 16 év alatt kötelező a bukósisak. Az autókban ötéves korig kötelező a gyermekülés, 12 évnél fiatalabb pedig nem ülhet az első ülésen.

A járművezetőknek minimális alkoholfogyasztás megengedett, de baleset okozásánál súlyosbító tényezőnek számít az enyhe ittasság is. Radardetektort még kikapcsolva sem szabad tartani az autóban, ezért már a határátkelőkön is szabálysértési bírságot szabhatnak ki.

Januártól szigorodott a horvát büntető törvénykönyv a közlekedési szabálysértésekre és a bűncselekményre vonatkozóan. Egyebek mellett a gyorshajtásért, a forgalommal szembeni haladásért vagy a súlyosan ittasan okozott balesetért akár három évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik az elkövetőt.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.