A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Hol járt a montreali Kultúrkövet az elmúlt két hétben?
és a közeli montreali programok

Magyar Krónika, június 21.

 

Fehérváry Lilla azzal a feladattal érkezett Kanadába, hogy részt vegyen a montreali magyar közösségek életében.
Június 6-án, egy esős délutánon a Square Victoria egyik galériájában járt, ahol Jankovics Marika Bunkóczy Józseffel és más, kanadai művészekkel közösen állított ki.

Az ezt követő napon Klugerman Judit kiállítását látogatta meg a rue Gaspé-n Atelier Circulaire studioban. Judit végigvezette a régi gyárüzemből átalakított képzőművészeti műhelyben, melyben majd' száz, a képzőművészet különböző képviselői alkotnak nap, mint nap. Itt rengeteg eszköz áll rendelkezésükre gépek, foto stúdiók, minden, ami az alkotáshoz szükséges.

14-én Lakatos István hegedűművész vendéglőjében énekelt a vendégeknek  magyar népdalokat, virágénekeket.

Ez az aprócska vendéglő a Plateau-n nem csak arról nevezetes, hogy hetekkel előbb kell helyet foglalni, hanem arról is, hogy itt a vendégek tányérján kihűl az étel, mert a zenét olyan figyelemmel hallgatják, hogy enni elfelednek, pedig a konyha is kitűnő.

Ezalatt odakint a járókelők nem az étlapot olvasgatják, hanem szintén a muzsikát hallgatják megállva az ajtóban, bekukucskálva az ablakon.
Lilla a következő napon, 15-én, szombaton Torontóba indult, ahonnan 17-én, hétfőn érkezett vissza. Torontóban meglátogatta két kollegáját, Flendner Gyöngyit és Kálmán Lászlót, akik szintén e program keretében - mint ösztöndíjas kultúrkövetek - tartózkodnak Kanadában, és együtt vettek részt egy magyar gyermekek részére szervezett bábelőadáson.

Ez a nap tulajdonképpen a Torontói Gyerekszínház avató ünnepsége volt. Gyöngyi és Laci egyik feladata volt, hogy a színházat beindítsák. A gyerekek nagyon jókedvűen és ügyesen, nagy lendülettel vettek részt az előadásokban. Első meséjük a Török és a tehenek, a másik az Egyszer volt Budán kutyavásár. A két bábprodukció között, amíg a díszleteket átrendezték, Lilla egy interaktív mesekoncertet adott a gyerekeknek két felvonásban.

Ezután átrohantunk a Torontoi Magyar Református templomba megnézni Zsurávszky Zoltán búcsú előadását, mellyel elköszönt torontói barátaitól. Az előadás tisztelgés volt az 56.-os forradalom előtt. Az emigránsok előtt, akik egy szabadabb élet reményében választottak új hazát, új földet és kezdtek új életet.

Estére Stadler Tímea hívta meg házába, aki a megálmodója s majdani művészeti vezetője a Torontoi Gyermekszínháznak. Itt megismerkedett Dancs Rózsával , Gyöngyi és Laci mentorával.
E mozgalmas nap után megérdemelte Lilla a másnapi csodálatos városnézést Torontóban, majd haza, Montreal fele az Ontario tó partján, betérve Kingstonba és Brockvillebe.

De nincs megállás, mert Montrealban mindig történik valami,
és Lilla mindenhol ott van, találkozhatunk vele

A június 30-i Péter –Pál pikniken

A következő nap,  július 1-én, hétfőn
Canada Day Parade
Találkozó reggel 9.30-tól a Guy és Fort Street között, a René Levesque Bld-on.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.