A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

Klebelsbergért kiáltva 

Magyar Krónika április .

Surján László/MHL


Tizennyolc embernek elment az esze. Talán többen is lehetnek, akik a Magyar békéről elnevezett mozgalom hívei. A nevük szép, ráadásul latinul írják, de  gondolataik kevésbé. Ők úgy gondolják, hogy Hitler jó ember volt.

Úgy látszik, a távolság mindent megszépít. Szerte Európában léteznek neonáci mozgalmak, nem ismerem filozófiájukat, de azt képzelem, hogy egy részük oly módon rehabilitálja gondolatban a nemzeti szocializmust, hogy rámutat azoknak az éveknek  pozitív intézkedéseire. Még mintának is tekinti. Ők valószínűleg nem vállalnak közösséget a zsidók kiirtásával, Európa katonai legyőzésének vágyával. Felnéznek viszont a hatékonyságra, a kiépült autópálya rendszerre, a növekvő szociális biztonságra. E pártok működni tudnak olyan országokban is, ahol a törvények tiltják a nácizmust. Megtalálták a kiskaput.

Nálunk létezik egy maroknyi csoport, tagjaik nem ezt az utat járják. Szerintük Hitler nagy ember volt, kiváló, akit bekentek sárral. Remélik, eljön még az az idő, amikor a rágalmak lehullanak erről a drága jó emberről.

Jaj Istenem. Ha a butaság fájna, ezek ordítanának. Még akkor is, ha az élet más területén talán egészen nagyszerű, művelt emberek. Múlt szombaton emléktúrán akartak megemlékezni Hitler nagyságáról. A felhívás az interneten bejárta a maga köreit, persze eljutott balra is, de a hivatásos felháborodók csöndben maradtak. Az merül fel bennem, hogy csak kivárták, legyen majd minél nagyobb a felháborodás szerte a világban: íme az Orbán rezsim valódi természete.
Némi vargabetűvel azért csak eljutott a hatósághoz is a terv. A demonstrációt betiltották, az ennek ellenére mégis sétálni vágyókat pedig előállították. 

Itt lehetne vége a beszámolónak. 

Mégis folytatom. A hogyan lehetséges ez kérdést kell feltennem. Hogyan nőhet fel valaki a XX. század második felében, vagy részben már a XXI-ben úgy, hogy Hitlerről és műveiről nincsenek világos fogalmai?

A „létező szocializmus” csődje ez. Mert az iskola átadta az ismereteket. De az iskola, a hiteltelen hatalom részeként, maga is hiteltelen volt. Annyit hazudtak, miért pont Hitlerről mondtak volna igazat?

Ez az igazi baj. Néhány begőzölt náci mindenütt akadhat. Nálunk talán kevesebben is vannak, mint másutt. De talajt és értéket veszített nemzedékek nőttek fel. 

Vajon mikor nőjük ki a kádári langyosság mérhetetlen kárait? Itt a valódi államadósság! Itt a köznevelés és közművelődés előtt álló hatalmas, Klebelsberget kívánó feladat.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.