A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 
Rendezni kell a térség népeinek viszonyait
 

Magyar Krónika,április 18.

Forrás: MTI

Fennállásának két és fél éve alatt négyezernél többen csatlakoztak a Kárpát-medencében és a Duna-vidéken élők együttműködésének, megbékélésének támogatását célul kitűző Charta XXI nyilatkozathoz. A Charta XXI fő célja 21. századi megoldást találni egy 20. századi problémára, a Trianonnal létrejött szétszakítottságra, széttöredezettségre – mondta Surján László, az Európai Parlament alelnöke a mozgalmat bemutató eseményen Győrben.

Surján László hangsúlyozta: úgy nem tudunk érdeket érvényesíteni az Európai Unión belül, ha egymást próbáljuk lerugdosni a szekérről. Mint mondta: rendezni kell és lehet a térség népeinek viszonyait, erre példa a német-francia vagy az osztrák-olasz megbékélés.   

Az Európai parlament kereszténydemokrata alelnöke kiemelte: a Charta XXI fő célja 21. századi megoldást találni egy 20. századi problémára, a Trianonnal létrejött szétszakítottságra, széttöredezettségre.    

Ez nem egy revansista program, ami vissza akarja állítani a történelmi Magyarországot, a viszonyokat, hanem emberi kapcsolatokat, hidakat épít Európa népei között – fogalmazott a politikus. Álláspontja szerint ez a program olyan, hogy értelmes ember nehezen mond rá nemet.   

A céljaikkal egyetértőknek csupán azt kell vállalniuk, hogy barátsággal néznek a szomszéd népekre, nyitottak a kultúrájuk iránt, és azzal is "hitet tesznek a normalitás mellett", hogy ehhez aláírásukat adják.   

Mint mondta: az eddig csatlakozottak mintegy nyolcada nem magyar ajkú, Horvátországban például zömük a többségi nemzethez tartozik. A charta estsorozatot indított Budapesten, az aláírók pedig tíz nyelven kibocsátott elektronikus hírlevél révén tarthatják egymással a kapcsolatot.    

A Charta XXI nyilatkozat a többi között azt tartalmazza, hogy a megbékélési mozgalom hét országból származó kezdeményezői ellenségeskedés helyett a megbékélés útját választják, nem megszüntetni, hanem elfogadni akarják különbözőségeiket.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.