A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Tovább élnek a pesszimisták?

 

Magyar Krónika, március 10.

 

 

Kutatók szerint igen

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

Azok az idős emberek, akiknek kisebbek az elvárásaik saját hátralevő életükkel kapcsolatban, nagyobb valószínűséggel élnek hosszú és egészséges életet, mint azok, akik derűs, boldog napokra számítanak életük végéig.

A Psychology and Aging című online lapban megjelent friss kutatást vezető Frieder R. Lang, a németországi Erlangen-Nürnberg Egyetem munkatársa elmondta, vizsgálataik alapján úgy tűnik, az optimisták számára kedvezőtlenebbek a jövőbeni kilátások, mint a pesszimisták számára, utóbbi hozzáállás ugyanis arra ösztönzi az embert, hogy óvatosabban, megfontoltabban és körültekintőbben élje mindennapjait.

Depresszió vagy pesszimizmus?
Töltse ki tesztünket, hogy kiderüljön, depressziós-e!
Lang és munkatársai 1993 és 2003 közötti adatokat néztek át, melyek nagyjából 40 000 tizennyolc és kilencvenhat év közötti személy felmérésével készültek. A szakemberek korcsoportok alapján három kategóriába osztották az alanyokat: 18 és 39 év közöttiekre, 40 és 64 közöttiekre, valamint 65 év felettiekre. A vizsgálatban résztvevőket arról kérdezték, mennyire elégedettek mostani életükkel, és mit gondolnak, mennyire lesznek elégedettek öt év múlva.

Mikor öt év elteltével újra megkérdezték őket, kiderült, hogy a legidősebb csoport tagjainak 43 százaléka korábban kevésbé gondolta magát elégedettnek a jövőbeni helyzetében, mint amilyen valójában volt akkor, 25 százalékuk pontosan eltalálta megelégedettsége mértékét, 32 százalék pedig felülbecsülte azt, és a valóságban nem volt annyira elégedett, mint ahogy azt öt évvel korábban hitte.

A szakemberek ezután azt is megnézték, ki milyen egészségi állapotban van, és megállapították, hogy azok, akik túlzottan optimistán gondoltak saját jövőjükre, nagyobb eséllyel szenvedtek később valamilyen fokú rokkantságban, sőt nagyobb eséllyel haltak meg valamilyen betegségben.

A vizsgálatból az is kiderült, az idősebbek többnyire sötétebben látták a jövőjüket, a fiatalok pedig fényesebben, ám legpontosabban a középkorúak tudták megítélni, hogy valójában mi fog rájuk várni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.