A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Leégett II. Rákóczi Ferenc fája Borsiban 

 

Magyar Krónika, március 10.

 

 

Leégett a borsi kastély előtt álló 300 éves fűzfa, amelyet a legenda szerint maga II. Rákóczi Ferenc ültetett.

Kázmér István, a borsi (Borša) Rákóczi-várkastély gondnoka elismerte, hogy óvatlan volt. Elmondása szerint a fejedelem születésének évfordulója alkalmából tartandó ünnepség előtt takarították a kastély előtti parkot. A fától megközelítőleg 15 méterre felgyújtották az összegereblyézett leveleket, innen terjedtek át a lángok az öreg, korhadt fűzfára.

„Az én hibám. Összegereblyéztük a leveleket és felgyújtottuk a kupacot. Egy pillanatra bementem, majd mikor kijöttem, a fűzfa már lángokban állt” – mondta Kázmér hozzátéve: a fa 95 százalékban száraz volt, tehát rövid időn belül úgyis elpusztult volna.

A boldogtalan várőr előszeretettel mesélte a látogatóknak a fűzfát övező legendát. A hagyomány úgy tartja, a kétéves II. Rákóczi Ferenc szúrta a földbe a fűzfavesszőt, amelyből a most lángok martalékává lett hatalmas fa kinőtt.

Mivel a kiszáradt, odvas fa belseje is izzott, a helyszínre érkező tőketerebesi tűzoltók nem tudtak hozzáférni minden tűzfészekhez. Kénytelenek voltak a fűzfa egy részét lefűrészelni, így sikerült eloltani a lángokat – közölte Róbert Adam, a bevetést vezető tűzoltó. Hozzátette: a fa nem volt védett, s valószínűleg egyébként is ki kellett volna vágni, mivel fennállt a veszélye, hogy rázuhan a kastélyra és kárt tesz a tetőszerkezetben.

Néhány nappal korábban egy másik megrázó esemény is történ a borsi kastélynál. Mint arról portálunkon beszámoltunk, a múlt héten ellopták II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobrát, amely az épület előtt állt. A rendőrök megtalálták a fejedelem szobrát a néhány nappal korábban eltűnt bodrogszentesi turulszoborral együtt, az elkövetők azonban mindkettőt feldarabolták.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.