A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Szociális válság felé taszíthat Bajnai javaslata

 

Magyar Krónika, január 25

MTI - .

 

 

A Fidesz álláspontja szerint a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány minimálbér-csökkentési javaslata a megvalósulása esetén újra szociális válságot teremtene Magyarországon - jelentette ki Puskás Imre, a számvevőszéki bizottság fideszes alelnöke szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy a Haza és Haladás Egyesület egyik programpontja szerint az átlagbér 30 százalékára, jelen esetben 98 ezer forintról 66 ezer forintra csökkentenék a mindenkori minimálbért.

Puskás Imre azt mondta, "az ilyen gondolatok megszületésükkel veszélyeztetik a 2010 óta létrejött szociálpolitikai vívmányokat". Hangsúlyozta: "lépcsőfoknak" kell lennie a segély, a közmunkával szerezhető juttatás és a minimálbér összegei között.

A fideszes képviselő "komoly támadásnak" nevezte a minimálbér-csökkentési javaslatot, amellyel szerinte nagyon sok család élete lehetetlenülne el.

A Haza és Haladás Egyesület felszólítja a kormányt, hogy a minimálbérrel kapcsolatos "végtelenített hazugságok" helyett hagyjon fel azzal a politikával, amely Magyarországot elszegényíti és a gazdaságot az idén is zsugorodásba taszítja - közölte a Bajnai Gordon vezette egyesület a fideszes Puskás Imre szombati kijelentéseire reagálva az MTI-vel.

Az egyesület szombati közleményében az elhangzottakra reagálva azt írta: a Fidesz minimálbér-emelésnek látszó csökkentést hajtott végre, hiszen "a vállalkozók terhei valóban az elviselhetetlenség szintjéig emelkedtek, a fizetési boríték azonban vékonyabb lett, mint a válságkezelő kormány idején volt".

Hozzátették: ez a politika képtelen egymillió új munkahelyet teremteni sőt, azonnali változtatásra van szükség ahhoz is, hogy legalább ne szüntessen meg 50 ezer létező munkahelyet.

Éppen ezért a Haza és Haladás Egyesület felszólítja a kormányt, hogy csökkentse a vállalkozók minimálbérre rakódó terheit, növelje a munkanélküli segély időtartamát három hónapról legalább hat hónapra és módosítson az egykulcsos adórendszeren.

Bajnai Gordon többször elmondta: többek között a minimálbér csökkentésétől várja a gazdaság fellendítését. A Haza és Haladás Alapítvány tanulmányában szereplő javaslat a juttatás összegét differenciáltan az átlagbér harminc százalékára faragná le, ami így 66 ezer forint lenne a mostani 98 ezer helyett. Ezt úgy adnák el, hogy közben az álláskeresési járadék jogosultsági idejét háromról hat hónapra emelnék, a segélyt pedig munka mellett is lehetne igényelni -

A Haza és Haladás Egyesület olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozások terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók viszont jobban járnak - közölte Bajnai Gordon az MTI-vel. Hozzátette: a Fidesz úgy emelte meg a minimálbért, hogy abból reálértéken kevesebb jut a munkavállalóknak, mint a Bajnai-kormány idején, a vállalkozók terhei viszont radikálisan emelkedtek. A volt kormányfő szerint a Fidesz úgy adott, hogy valójában elvett: munkahelyek szűntek meg vagy kerültek veszélybe, a fizetési boríték pedig vékonyodott, az idén egy minimálbért kereső dolgozó 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-kormány idején ugyanekkora fizetésből 75 ezer forintot lehetett kézhez venni.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.