A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Lovagavatás Budapesten

Magyar Krónika,
2016. január 10.

 

M.J.

 

 

A magyarság január 22-én ünnepelte a nemzet Kulturális Napját. Az ország visszhangzott az iskolák csoportos Kölcsey és Petőfi verseinek szavalataitól. Budapesten ezen a napon rendezték meg a Magyar Kultúra Lovagavatását. A Stefánia Palota színházterme megtelt ünneplő közönséggel, hogy tiszteletét adja a lovag várományosainak.

Ez évben az alapítvány a diaszpórai magyarság százvalahány aspiránsai közül 20 jelöltet hagyott jóvá. Az ünnepséget a Falvak Kultúrájáért Alapítvány égisze alatt rendezték, Nick Ferenc mkl elnökletével.
A gazdag műsor két részből állt – a lovagavatásból, melyen közreműködött a lovagrend számos tagja, valamint Hoppál Péter, a kultúráért felelős államtitkár, és Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, ez utóbbi levelének felolvasásán keresztül. Ukrajna, magyarországi nagykövetsége Mihajlo Junger szóvívőjén keresztül küldte üdvözletét és köszönötetét a magyar népnek Ukrajna és magyarsága támogatásáért. 

A program színességét növelték az elhangzott lovagi virrasztó, a népdalok, szavalatok, a történelmi hangszerekkel való bemutatók, valamint a szent korona másolata és a zászlók  hivatalos bevonulója, s az örökségi serlegek adományozása. Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke ismertette az alapítvány célját és húsz évi fennállása eredményeit. Megható volt a Szent István Egyetem és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány  együttműködési szerződésének aláírása.

A második részt az Ukrajnából érkezett díszvendég kulturális gála programja tette ki. Közreműködött a Havasigyopár Néptáncegyüttes Rahóról és a Rózsa Népdalegyüttes Téglásról. Előadtak Bartók, Kodály népdalokat, szatmári népdalcsokrot, csángó táncot, magyar és ukrán táncot. Az újonnan avatott lovagokat, (köztük Miska Jánost, akit a Bocskai István Gimnázium jelölt) Duray Miklós és Dr. Papp Lajos lovagok köszöntötték.

Az avatás magába foglalta a várományosok eredményeinek felolvasását, az elnök által a kardnak a bal vállra való helyezését, s a ,,Magyar Kultúra Lovagja címet adományozom” kijelentést. Ezt követte a Kultúra Lovagjai Aranykönyve aláírása, a Szent Korona előtti főhajtással való tisztelgés, és az Adományozó Testülettől az avatási kellékek (oklevél, nyakdísz,  a kitűző és az alapítvány kiadványa) átvétele. A szünetben ízlelhettük a diszvendég által felszolgált honfoglaláskori (Karos), és mai ételeket és italokat.
-

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.