A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

A kutyának se kell a magyarázatuk

Magyar Krónika, január 10.

Surján László
 


lJobb okfejtéssel kell előállnia a baloldalnak, ha be akarja bizonyítani, hogy ami jót a kormány tesz, valójában rossz. A párját ritkító 10 százalékos rezsiköltség csökkentésről elég nehéz hihetően kimutatni, hogy rossz dolog. Az érthető, hogy a szocialisták vörös festéket használnak. De feketére tudják-e vele festeni az eget? Próbálkoznak.

Tudatosan félrevezető az ellenzéknek az az állítása, hogy amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal visszaveszi.

Vegyük a rezsiköltségek szempontjából oly fontos tényezőt, az áram vagy a gáz árát. Ezeket az állam tíz százalékkal csökkenti. Mivel az ár hatósági, a cégeknek nincs mozgásterük. Más a helyzet például a hírközléssel, ami a vezetékek megadóztatása miatt érdekes. A víz, az áram, a gáz esetén érvényes a hatósági ár adta védelem, de a telefon, internet esetén nem. Itt viszont éles piaci verseny van. Ha a szolgáltatók összebeszélnek, kartellgyanús helyzet áll elő, sérül a versenytörvény, s jön a büntetés. Nem éri meg. Nincs mese, a profit fog csökkenni. Kérdés, hogy mennyire. Az érintettek riogatnak: nem lesz pénzük fejlesztésre, romlik a színvonal, el kell küldeni az emberek egy részét, s ilyenek. Aranybánya ellenzéki huhogóknak. De ha sikerül is valamit itt-ott visszapótolniuk, az nem lesz azonos azzal, amit a lakosság nyert. Egész egyszerűen megalapozatlan a kijelentése: „Ám amit az Orbán-kabinet az egyik kezével ad, azt a másikkal kamatostul visszaveszi: ebben az évben ugyanis sokkal többet fogunk adózni, mint 2012-ben. Igaz, a kormányzat nem vállalja fel nyíltan a sarcokat, az adószedést a különböző szolgáltatókkal végezteti el”.

Hamis az az érvelés is, ami a választási kampány részének tekinti a rezsiköltségek csökkentését. Pedig balról elég nyíltan fogalmaznak: „A Fidesz-kormányzat már választási kampányának részeként megkezdte a „bőkezű” osztogatást, így mostantól tizedével alacsonyabbak lesznek a lakossági távhő-, a földgáz- és az áramdíjak.” Eszembe jut, amit egyszer hallottam az egyik választás előtt. Kampányfogás, mondtam valamire. Mire jött a válasz: kampánycélból is lehet jót tenni.

Jelen esetben ennél többről van szó. Ha osztogatás, ha kampányfogás a 10 százalékos csökkentés, akkor a költségvetési hiánynak nőnie kell. A kormány viszont erőteljesen csökkenti a hiányt. Nem adóforintokból osztogat, hanem vállalati jövedelmet szabályoz.

 

Erőltetett, izzadságszagú a baloldaliak okfejtése. Persze nincsenek könnyű helyzetben, ha valami jóról kell bizonyítaniuk, hogy rossz.

Azért ne sajnáljuk őket, hiszen nagy ebben a gyakorlatuk.

Mi viszont ne vegyünk be mindent, amit megpróbálnak beadni. Többször idéztem már édesanyám mondását. Ha valami vad dolgot hallott, azt mondta: ha a kutyámnak beadnám, megdöglene tőle.

A baloldali okfejtés a kutyának sem kell.

Az ég meg sem nem vörös, sem nem fekete. Kék.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.