A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

A Mikulás Montrealban

Magyar Krónika, december 19.

 
 

A Mikulás Montrealba - bizonnyal a nagy távolság miatt - nem a neve napja előestéjén, hanem kissé megkésve, december 9-én érkezett. A myrai püspök a montreali magyar gyerekeket e napon, a vasárnapi szentmise után látogatta meg. Szent Miklós Szabolcs atya társaságában ajándékozta meg a szépen, türelmesen sorbanálló kicsiket. Mindenkihez volt egy-két szava, és zsákjából mindenkinek futotta.

- a Mikulás - a gyerekeket látogatta, és az oltár mellett ajándékot osztott nekik, azalatt a temlom Mindszenty termében a Magyar Iskola tanulóinak szülei pompás terülj-terülj asztalt készítettek a vasárnapi szentmise után ide betérőknek, s megvendégeltek mindenkit. 

Magyar Iskolások műsora

 

December 9-én, mialatt a montreali Magyarok Nagyasszonya Egyházközség templomában, a szentmisét követően  Miklós püspök - a Mikulás - a gyerekeket látogatta, és az oltár mellett ajándékot osztott nekik, azalatt a temlom Mindszenty termében a Magyar Iskola tanulóinak szülei pompás terülj-terülj asztalt készítettek a vasárnapi szentmise után ide betérőknek, s megvendégeltek mindenkit.

A gyerekek itt, a Mindszenty terem színpadán, e napon mutatták be karácsonyi ünnepi műsorukat. Azért ilyen korán, mert a montreali magyarok idei programja annyira zsúfolt, hogy  későbbi időpontban sokan nem tudtak volna időt szakítani, megnézni az iskolások előadását.

Műsoruk címe "Betlehemi éjszaka" volt. Ennek az egyetlen darabnak a keretében mindenki megmutathatta a tudását. Az előadást úgy rendezték az iskola tanárai, hogy folyamatosan zajlott, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki szerepelt, sőt, az iskola "felnőtt tanulói" is fölléptek. 

Az iskolának már két zenetanára is van: Lakatos István és Bardosh Angela. Ők hegedülni és zongorázni tanítják a gyerekeket, ezen kívül van egy "vendég-zenetanár" is Magyarországról: Parádi József.

A díszletet a Kanadai Magyar Művészek Közösségének két tagja, Ciamarra Júlia és Szeben Ágnes készítették.

Az előadás végén a Magor Alapítvány elnöke, Ferkó János, komoly összegről szóló csekket adott át az iskola igazgatónőjének, Török Tündének.
Ezután a gyerekek szüleik és tanáraik kíséretében a Hungária Társadalmi Klubba mentek, ahol ismételten bemutatták előadásuk egy részét.

 

A Magyar Iskola előadása a Hungáriában

A Hungária Társadalmi Klub meghívása ugyanennek a napnak a késő-délutánjára szólt. 
A fárasztó koradélutáni előadás után mi, felnőttek, úgy képzeltük, hogy a Hungáriába csupa fáradt gyerek fog megérkezni, de mekkorát tévedtünk! Míg mi, és az iskola tanárai holdfáradtan érkeztünk, addig a gyerekek elevenek voltak, mint a csík, s pillanatok alatt "birtokba vették" a Hungáriát,. Alig lehetett őket összeterelni az előadáshoz.

A klubnak ma már a hagyományához tartozik, hogy Karácsony előtt megvendégeli a Magyar Iskola pedagógusait és diákjait. A gyerekek karácsonyi ajándékot is kapnak, és az iskolának a klub elnöke, Keresztes Imre, egy csekket adományoz.

Idén a klub három montreali magyar középiskolás diákot részesített tanulmányi segélyben, ezen kívül a Bokréta Táncegyüttes is kapott támogatást a Hungária Társadalmi Klubtól.
A "Hungária-party" a Bokréta Táncegyüttes műsorával fejeződott be.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.