A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Végre tényleg újjászülethet a Gomba

Magyar Krónika november 21.

Zsiray-Rummer Zoltán/MH online

 

.A Előtűnő értékek. Átépíthetik a hetvenéves körépületet a Móricz Zsigmond körtéren – a jövő nyárra elkészül a felszín rendezése is

Most még építkezési terület, de a tervek szerint 2013 közepére az épület és a térség is szép lesz  (Fotó: Csudai Sándor)
A jövő nyárra várhatóan megújul a Móricz Zsigmond körtéri Gomba, miután a XI. kerületi önkormányzat rábólintott a tervekre. Építési engedély is van már, amelynek kidolgozásánál a két évvel ezelőtti tervpályázat eredményeit használták fel – tudta meg lapunk. A hetven éve álló, hosszú ideje omladozó körépület cikkelyeiben információs pont, vendéglátóhely és kulturális tér kaphat majd helyet, egy nemrég hozott döntésnek köszönhetően pedig maga a körtér – amely részben autómentes övezet lesz – új burkolatot is kap.
A Gomba néven ismert, Bauhaus-vonásokat mutató, vasbeton körépület a mai Móricz Zsigmond körtéren az egykori HÉV-ek, villamosok végállomásaként épült, Schall József tervei szerint, 1942-ben. Az építész 1937-ben diplomázott a Műegyetemen, dolgozott Wälder Gyula irodájában is, a második világháború után tervezőirodák munkatársaként olyan, ma is álló épületek valósultak meg az elképzelései szerint, mint például az Üllői út 60-62. alatti és a Lehel téri templom mögötti lakóházak.
A Gomba a hurokvágányzat megszüntetése és a tér részbeni átépítése után, már ipari műemlékként, funkcióját vesztve és omladozva 2008-ban került a fővárostól a XI. kerület tulajdonába, ezután, 2009-ben hirdetett az önkormányzat tervpályázatot a felújítására. A felkért, építészekből is álló zsűri a benyújtott 65 pályázatból ötöt rangsorolt, további tízet pedig megvett. Később, a második fordulóra felkért műemléki bizottság útmutatása alapján már csak két terv továbbfejlesztése folytatódott: az első körben megosztott első helyezést kapott és a műemléki testület szerint is támogatandó Hetedik Műterem – Szabó Levente irodája –, valamint a második helyezett Gyüre Építésziroda – Gyüre Zsolt cége – elképzelése.
Azután nagy csend lett – jöttek a választások, a kerület szocialista vezetése távozott, az új pedig megérkezett. De úgy tűnik, azóta is zajlott az előkészítés, az újbudai önkormányzat honlapjáról kiderül: több lakossági fórumot is tartottak a Gombáról, legutóbb szeptemberben.
A jellegzetes körépület jogerős építési engedélye már megvan, a kiviteli tervek készülnek, a képviselő-testület is rábólintott a beruházásra – tudtuk meg Ihász Tibortól, a XI. kerületi önkormányzat Zsombolyai Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft. nevű cégének ügyvezetőjétől. A szakember kérdésünkre rámutatott: nemrég a törvényi előírásoknak megfelelően
meghívásos közbeszerzést írtak ki, amelyen a 2009-es tervpályázat fent említett két nyertese közösen vett részt, egyesítve terveiket. Ez alapján fog majd neki az önkormányzat a felújításnak, részben uniós támogatással, így az akkori pályázat eredménye nem vész kárba – tette hozzá Ihász Tibor.
A kerület honlapjáról egyébként az is kiderül, hogy a mintegy 240 millió forintos felújítás után a Gomba három körcikkelyében igényes vendéglátóhely, információs pont és irodalmi, színházi esteknek és beszélgetéseknek helyet adó kulturális tér kap majd helyet. A zártságot nagy üvegfelületekkel oldják fel a tervezők, a körcikkelyek között pedig továbbra is átjárható, szellős marad a Gomba, tehát nagyjából megmarad az ismert formája.
Hogy milyen konstrukcióban üzemel majd az épület, arról az önkormányzat későbbre ígért tájékoztatást. Várhatóan januárban indul majd meg a munka, és 2013 nyarára fejeződhet be – összhangban a körtér burkola¬tainak megújulásával.
Ez utóbbi kapcsán a napokban kiderült: célegyenesbe fordult a Fővárosi Közgyűlés tavalyi kezdeményezése, amely szerint a megnövekedett gyalogosigény miatt a 4-es metró építéséhez kapcsolódó felszíni térrendezést újratervezik. Ugyanis október eleji ülésén a közgyűlés rábólintott a mintegy nettó 160 millió forintos többletköltség finanszírozására. A koncepció – amelynek kidolgozását a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kapta meg több mint egy éve – arról szól, hogy a Fehérvári út felől érkező autóforgalmat a metróállomás befejezése után nem engedik vissza a körtérre, hanem a szegélyek megemelésével kerékpáros- és gyalogosbarát felületet alakítanak ki. Ide csak az autóbuszok és a helyi üzletek kiszolgálására érkezők hajthatnak majd be.
A BKK-tól megtudtuk: az új terveket a korábbiak alapján még évekkel ezelőtt kiválasztott kivitelező valósítja majd meg, egy 2007-ben kötött szerződés szerint. Kérdésünkre, hogy miért szedik fel a Gomba körül tíz éve lerakott mészkőburkolatot, és raknak le új kövezetet, a BKK úgy válaszolt: az időjárás miatti töredezések, a problémás tisztántartás és a télen tapasztalható fokozott balesetveszély miatt van erre szükség. A BKK továbbá arra is rámutatott: 2002-ben csak a tér körülbelül 40 százalékán rakták le a mészkövet. Ezért a fennmaradó területre „le nem rakott” mészkőburkolat tervezett költségéből megközelítően fedezni lehet majd a bontás és az új kövezet anyag- és munkadíját. Az új burkolat egyébként a központ tájékoztatása szerint minőségében és kiosztásában a csatlakozó utcák és térrészek már meglévő burkolatához illeszkedik majd.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.