A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Magyar eredményeket mutattak be a nemzetközi régészeti találkozón

Magyar Krónika, október 4.
 
Gál Kinga sajtóközleménye

Régészeti nagyhatalmak között prezentálta tudományos publikációit a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet Dublinban rendezett délkelet-ázsiai régészeti konferencián.

Magyarországról egyedüliként Dr. Renner Zsuzsanna, a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet főigazgatója vett részt a szeptember végén tartott dublini EurASEAA konferencián. A délkelet-ázsiai régészet legújabb eredményeit bemutató nemzetközi találkozót tizennegyedik alkalommal rendezték meg az ír fővárosban.

A találkozón Prof. Dr. Claude Jacques történész-epigráfus, a kutatóintézet tudományos tanácsának elnöke is beszámolót tartott a khmer feliratok kutatásának legfrissebb eredményeiről. Mint ismert, a kutatóintézet tavaly jelentette meg a kambodzsai Koh Kerben talált 73 feliratos kőtábláknak a tudományos vizsgálati eredményeit. Ezeket a feliratos kőtáblákat a Magyar Indokína Társaság dokumentálta és egy fiatal khmer kutató, Kunthea Chhom dolgozta fel őket.

A Dr. Zelnik István gyűjtő, múzeumalapító által Kambodzsában finanszírozott komplex kulturális örökségvédelmi program 2009-ben indult. Jelenleg az eddig elvégzett helyszíni munkák tudományos feldolgozása zajlik. Így előkészület alatt áll a kambodzsai feliratos kőtáblákat ismertető második tudományos kötet és egy Koh Kert, a tünékeny fővárost bemutató reprezentatív kiadvány.

A Kutatóintézet és a Társaság részt vett abban az Angkorban és Koh Kerben végzett nemzetközi LIDAR projektben is, amely speciális légifelvételek segítségével mutatja meg a térség domborzati és növényzeti viszonyait, valamint a felszín felett és alatt található épített struktúrákat.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.