A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

A Romániáról szóló jelentésnek ki kell térnie a Székely Mikó Kollégium ügyére!  

Magyar Krónika, szeptember 21.
 
Gál Kinga sajtóközleménye

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint a Romániáról ősszel készülő jelentés az igazságügy helyzetének elemzésekor ki kell térjen a Székely Mikó Kollégium és az egyházi restitúció ügyére. Ezt a Gál Kinga által korábban két és fél évig elnökölt Kisebbségi Munkacsoport strasbourgi ülését követően mondta, ahol napirenden szerepelt az erdélyi magyarságot érő jogsértés ügye.


A fideszes EP-képviselő szerint a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügye nem kizárólag egy nemzeti kisebbség jogait, illetve azok megsértését érintő kérdés, hanem a kisebbségi jogvédelem kategóriáját meghaladva az általános jogbiztonság kérdéskörét érinti. A jogszabályokba vetett bizalmat kérdőjelezi meg Romániában. Ilyen aspektusból sérti Románia 2007-es csatlakozását megelőző ígéreteit, mind a Koppenhágai kritériumok, mind pedig a csatlakozási tárgyalások, így az igazságügyi fejezet kapcsán tett vállalásait.


"Ezért az Európai Bizottságnak az általános jogbiztonság szemszögéből kell vizsgálnia a kérdést" - mondta a munkacsoporti ülést követően Gál Kinga. A néppárti képviselő az ügyben ezért ismét a szerződések őréhez fordul annak érdekében, hogy ősszel, amikor Románia schengeni csatlakozásához kapcsolódóan az igazságügy terén tett vállalásainak betartását vizsgálja majd a Bizottság, akkor az elfogadásra kerülő jelentés tartalmazza a Székely Mikó Kollégium ügyét, úgyis mint az egyházi javak visszaszolgáltatásaira tett ígéretet, illetve az általános jogbiztonság elvét megsértő esetet. Így maradhat önmagához következetes a Bizottság.


A nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelme, illetve az őket illető jogok megszervezése és megtartása az egyik legnehezebb feladat ma Európában. "Éppen ezért felháborító, hogy egy uniós tagállam a már általa intézményesített, kisebbség számára biztosított jogot - jogi furfangok, kiskapuk segítségével vonjon vissza" - jelentette ki hétfői felszólalásában Gál Kinga a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása, illetve a jogszabályon alapuló feladatukat ellátó személyek börtönbüntetésre ítélése kapcsán.
Strasbourg, 2012. szeptember 13. 

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.