A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Magyarország a megfelelő garanciák birtokában járt el a Safarov-ügyben

 

Magyar Krónika, szeptember 21.

Európai Parlament:

 

Kudarccal végződött a szocialisták újabb Magyarország elleni akciója

A Fidesz EP-delegáció sajtóközleménye        .
Az Európai Parlament mai ülésén határozatban ítélte el Azerbajdzsánt Ramil Safarov kegyelemben részesítése miatt. Bár a magyar szocialisták ismételten mindent megtettek azért, hogy a dokumentum Azerbajdzsán mellett a nemzetközi joggal összhangban eljáró magyar kormányt is elítélje, ez a kísérletük megbukott, a baloldali módosító indítványok leszavazásával kiegyensúlyozott határozat született. Az Európai Bizottság a vita során kijelentette: Magyarország a megfelelő azerbajdzsáni garanciák birtokában járt el.
A Ramil Safarov kegyelme miatt kialakult helyzettel foglalkozó állásfoglalás megvitatására és megszavazására az Európai Parlament ma délutáni ülésén, az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó szekcióban került sor.

Az MSZP EP-delegációja ezúttal is névvel vállalva, több hullámban igyekezett a határozat szövegében elmarasztalni a magyar kormányt. Előbb a szocialista frakció nevében Tabajdi Csaba és Herczog Edit Magyarországot elítélő állásfoglalást terjesztett be, majd miután az egyeztetéseken nem sikerült érvényesíteni álláspontjukat, módosító indítvány formájában igyekeztek a magyar kormányt lejáratni.

Az MSZP EP-delegációja és a szocialista frakció újabb Magyarországot lejárató kísérlete mellé később a zöld frakció is bekapcsolódott, azonban együttes erővel sem jártak sikerrel, hiszen végül a szocialista és zöld frakciók módosító indítványainak leszavazása révén kiegyensúlyozott állásfoglalás született.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő a vita után kijelentette: "Az Azerbajdzsánról szóló vita sajnos egy álvita, a baloldal motivációi és módszerei ugyanis egyértelműek: Magyarország elítélése a valódi cél. Ennek érdekében a szocialista és zöld frakciók, Herczog Edit és Ulrike Lunacek képviselő asszonyok vezetésével attól sem riadtak vissza, hogy egy érzékeny, befagyott konfliktust felmelegítsenek csak azért, hogy Magyarországot elítéljék".
"Furcsa ez a tragikomédia, hiszen az Európai Parlament csütörtök délutáni napirendje hagyományosan harmadik országok emberi jogi helyzetéről szól. A baloldal felrúgva minden intézményes szabályt és szokást egy dél-kaukázusi konfliktust érintő kényes jogi helyzetet - Ramil Safarov átadását - mosta össze egy EU-tagállam elleni politikai támadással" - tette hozzá a vita után Schöpflin György.

Az Európai Parlament történetében példátlan, hogy egy harmadik országgal - jelen esetben Azerbajdzsán - foglalkozó emberi jogi határozatban egy uniós tagországot elítéljenek, vagy annak elítélésére kísérletet tegyenek. A magyar szocialisták számára azonban nincsenek határok, ha Magyarország lejáratásáról és a magyar kormány rágalmazásáról van szó.
Háttér: A mai napon elfogadott dokumentum bemutatja a 2004-es és a közelmúltbéli eseményeket, s ismerteti az elítéltek kiadására vonatkozó releváns nemzetközi jogi szabályokat. A határozat utal Azerbajdzsán igazságügyminiszter-helyettesének, Vilayat Zahirovnak, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium részére küldött hivatalos levelére, amelyben diplomáciai biztosítékokat adott.

A határozat elítéli az azerbajdzsáni elnök, Ilham Aliyev döntését, amellyel Ramil Safarovot kegyelemben részesítette. A dokumentum kijelenti, hogy Safarov kegyelme szembe megy az ezzel kapcsolatos nemzetközi szerződés szellemével, a döntés egyben a magyar hatóságok számára tett diplomáciai biztosítékok megsértése. Az állásfoglalás elítél minden olyan lépést, amely a Nagorno Karabakh-i konfliktus további eszkalációjához vezet, egyben támogatásáról biztosít minden olyan erőfeszítést, melynek célja a térségbeli feszültségek enyhítése és a konfliktus békés rendezése.

Strasbourg, 2012. szeptember 13.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.