A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

A Kárpát-medencei magyar egyetemisták állásfoglalása

Magyar Krónika, szeptember 7.

 
 

A Rákóczi Szövetség 2012. évi Szentendrei Nyári Főiskolai Táborában jelenlévő felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és anyaországi főiskolai, illetve egyetemi hallgatók az alábbi nyilatkozatot fogadják el:

  1. Köszönetünket fejezzük ki a Rákóczi Szövetség huszonnégy évnyi rendületlen és kitartó munkájáért, melyet magyar identitásunk megtartásának és a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok elmélyítésének szentelt. Reméljük, hogy a Rákóczi Szövetség értékteremtő munkájának folytatásához a mindenkori magyar kormányzat és a gazdasági szféra lehetőségeihez mérten hozzájárul.
  2. Elengedhetetlennek tartjuk hangoztatni a közelmúltban lezajlott Kárpát-medencei helyhatósági és parlamenti választások eredményeinek ismeretében, hogy a határon túli magyar közösségek képviseletei akkor járnak el felelősen, ha együttműködnek, és nem osztják meg erőiket. Éppen ezért felszólítjuk a határon túli magyar pártokat, hogy a magyar közösségeket érintő döntő pillanatokban helyezzék a meglévő nézeteltéréseik fölé az összefogást, és közös fellépésükkel segítsék elő a magyar érdekérvényesítést!
  3. Meggyőződésünk, hogy a magyar kultúra értékeinek megőrzésében és továbbörökítésében az ifjú generációknak kulcsszerepet kell vállalniuk. Tudjuk, hogy a Rákóczi Szövetségre ebben a feladatban fontos partnerként tekinthetünk. Célként egy öntudatos magyar közösséget kell megjelölni, mely büszkén felvállalja hovatartozását, az anyanyelvhasználat terén pedig bátran él jogaival. Reméljük, hogy az ifjúsági szervezetek tevékenységéhez a mindenkori magyar kormányzat lehetőségeihez mérten hozzájárul.
  4. Kötelességünknek tartjuk felhívni a figyelmet az elmúlt évben lezajlott Kárpát-medencei népszámlálások eredményeinek tudatában arra, hogy a határon túli magyar közösségek megmaradásának érdekében fokozottan nagy hangsúlyt kell fektetni a határon túli magyar iskolaválasztási kampányra. A Rákóczi Szövetség ilyen irányú erőfeszítéseit elismerjük, és a beiratkozási programját támogatjuk.
  5. Reméljük, a Rákóczi Szövetség hagyományaihoz hűen jövő évben is megszervezi a Kárpát-medencei ifjúság számára ezt a hiánypótló találkozót, ezáltal is hozzájárulva nemzeti összetartozás-tudatunk erősítéséhez.

Szentendre, 2012. augusztus 31.

Az állásfoglalást elfogadta: Ady Endre Diákkör (Prága); Csíkszeredai Rákóczi Szövetség; Délvidéki Magyarok Ifjúsági Szervezete (Szabadka); Diákhálózat (Pozsony); Interkulturális Közösségek Egyesülete (Nagyvárad); József Attila Ifjúsági Klub (Pozsony); Juhász Gyula Ifjúsági Klub (Nyitra); Rákóczi Szövetség KRE-ÁJK (Budapest); Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (Ungvár); Kaszás Attila Diákkör (Budapest); Kikelet Egyetemi Mozgalom (Kassa); Kishegyes Község Ifjúsági Irodája; Kolozsvári Rákóczi Szövetség; Marosvásárhelyi Rákóczi Szövetség; Országos Magyar Diákszövetség (Kolozsvár); Rákóczi Szövetség PPKE-BTK (Budapest); Selye János Klub (Pozsony); Székelyudvarhelyi Rákóczi Szövetség; Temesvári Magyar Diákszervezet; Vajdasági Magyar Diákszövetség (Szabadka); KAFEDIK (Brünn)

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.