A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Hatályba lép az új köznevelési törvény Magyarországon

Magyar Krónika, augusztus 24.
 
MTVA

A jogszabály több rendelkezése késleltetve, illetve fokozatosan lép életbe. Szeptember 1-jétől életbe lépnek az érettségi vizsga új szabályai is.

Az Országgyűlés 2011. december 20-án fogadta el az új köznevelési törvényt, amelynek értelmében minden iskola állami fenntartású lesz, az önkormányzatok működtetésre szerződhetnek vissza. A jogszabály három éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást, a tankötelezettség korhatárát ugyanakkor 18 évről tizenhatra csökkenti, emellett választható oktatási formaként meghatározza az egész napos iskola feltételeit is. A tanulók a jövőben csak ötven óra közösségi munka után vehetik kézhez érettségi bizonyítványukat.

A kormány által hozott döntések értelmében az új tanévtől kezdve módosulnak az előrehozott érettségire jelentkezés szabályai és az érettségi elégséges teljesítményének határa 20-ról 25 százalékra emelkedik. Csökken a választható vizsgatárgyak, így az egyedileg akkreditált tárgyak, a művészeti vizsgatárgyak és az idegen nyelvek száma is. (Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből lehet érettségit tenni.)

Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.