A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Cigány-magyar polgárháború lesz!

 

Magyar Krónika, július 27.

Forrás: minap.hu

Lakatos Attila cigányvajda a súlyos problémáról

AA borsodi vajda őszinte szavai nagyon megfontolandók. Véleménye szerint, ha a cigányságot nem tudják jó útra terelni, el fog fogyni a magyarság türelme, és abból polgárháború lesz! “Ki merem ezt a szót mondani, mert elegük van az embereknek abból, hogy azt veszik el, ami nem az övék (mármint a nem a cigányoké), sőt, az egyik ember vet, a másik meg arat.

“Ez így nem mehet tovább!” – mondta a cigányvajda! Szerinte a cigány vezetőknek fel kell állni, s ki kell menni s cigánysorokra, telepekre, össze kell hívni a cigányokat és beszélni kell velük. Mindennek pedig -, hogy a helyzet változhasson – a kulcsszava a munka. Munkához kell juttatni a cigányságot!…

Idézet más helyről:

Lakatos Attila, a borsodi cigányvajda polgárháborútól tart. A vajda úgy látja, a magyaroknak fogy a türelmük, elegük van abból, hogy a romák elveszik azt, ami nem az övék. Szilárdi László, a Magyarországi Vajdák Alapítvány szóvivője sem derűlátó. A szóvivő szerint a cigánykérdés Magyarország elszegényedett területein, főleg az Észak-magyarországi régióban időzített bombaként ketyeg. Senki sem látta rózsásnak a helyzetet a szerdai csúcstalálkozón, ahol a borsodi romakérdés volt terítéken.

A kerekasztal-beszélgetésen, amit Karosi Imre, a MiKom igazgatója vezetett, a megyei és városi önkormányzat prominensei mellett a cigány kisebbségi képviselők, a rendőrségi vezetők és a borsodi vajda is részt vett. A fórumot a körülmények hívták életre, hiszen a romatelepek felszámolásával Miskolc számos részén elviselhetetlen állapotokat okoztak a nyomortanyákból érkező új lakók.

Az ingatlan spekulánsok és a segélyezési rendszer csak felgyorsították a folyamatot, hiszen a többgyermekes romacsaládok a „szocpolnak” köszönhetően csinos önrésszel rendelkeztek, így könnyen kaptak banki hitelt az olcsóbb, például avasi lakásokra. Az Avason és Lyukóbányában kialakult helyzet összefogásra ösztönözte az érintetteket. Káli Sándor polgármester is hangsúlyozta a fórumon, hogy rendet kell tenni. A „rendcsinálásba” bárkit bevon a polgármester, aki törvényes keretek között tud javítani a helyzeten. Káli Sándor biztosította a jelenlévőket arról, hogy komoly gyakorlati lépéseket tesz a város annak érdekében, hogy az emberek visszakapják biztonságérzetüket. A polgármester szerint az intézkedéseknek már novemberben fogjuk érezni a hatását. De hogy konkrétan milyen lépések jönnek, azt nem tudtuk meg. A cigány kisebbségi képviselők is elismerték a vajda szavai nyomán, hogy a helyzet „embert kíván”, azaz ki kell menni személyesen a veszélyes zónákba, rá kell nézni a problémás családokra végre. Bár a találkozó barátinak tűnt, a vajda és szóvivője többször nyíltan, élesen bírálták a cigány kisebbségi képviselőket. Lakatos Attiláék szerint a cigány képviselőknek nem látják hasznát maguk a cigányok. A találkozón a közbiztonság mellett a legfontosabb kérdéseket is érintették. A munkahelyteremtés, oktatás legalább olyan hangsúlyos terület, mint a bűnmegelőzés. A roma gyerekek oktatása pedig a bűnmegelőzést is szolgálja.

A többórás fórum arra volt elég, hogy közösen ismerjék el a tényt az érintettek, hogy megyénkben bizony komoly gondot okoz a romakérdés. Az égető problémákra mindenki hozott megoldási javaslatot. A sok egyéni javaslat remélhetőleg összehangolt program része lesz. Portálunkon a fórum összes vitáját megnézhetik videón.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.