A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Mindszenty Józsefre emlékeznek Bécsben

Magyar Krónika, június 29.
 
Forrás: m1 Híradó

A bíboros életébe személyes tárgyai és iratai engednek bepillantást a tárlaton.

Kiállítással mutatják be a 120 éve született Mindszenty József munkásságát Bécsben.  A tárlat a Mindszenty-emlékév egyik legnagyobb eseménye az osztrák fővárosban, augusztustól pedig Magyarországra érkezik.

A bíboros eredeti neve Josephus Pehm volt, szülőfaluja nevét csak később vette fel. A kiállításon - egyebek mellett - az a pápai bulla is látható, amellyel esztergomi érsekké nevezi ki őt XII. Pius pápa.

Az életutat akartuk bemutatni, két nagyon fontos momentumra helyezve a hangsúlyt: egyrészt a magyar történelemben betöltött küldetésére, másrészt a szentté avatására – mondta az m1 Híradójának Kovács Gergely, a kiállítás kurátora.

Hivatalos iratok és a hercegprímás személyes tárgyai kalauzolják a látogatót az életúton. A bécsi Collegium Hungaricum és Collegium Pázmáneum kezdeményezte tárlat célja, hogy megörökítse Mindszenty József megalkuvást nem tűrő kiállását nemzetéért és hitéért.

"Mindszenty számomra és sokak számára a hűség szimbóluma, és ez a kiállítás üzenete is: hűségesnek lehet maradni diktatúrákban, üldöztetésekben, minden körülmények között" – jelentette ki Szabó Csaba a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese.

Mindszenty 1971-től négy évet töltött Bécsben, innen látogatta a világ magyarságát. A mostani tárlat a Mindszenty-év egyik fénypontja az osztrák fővárosban, már a megnyitó napján több százan voltak rá kíváncsiak.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.