A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Re:InSitu Gatineau i kiállítása

Magyar Krónika, június 29.
 
 

Gatineauban jártam csütörtökön, 2012 június 21-én. Az utat a Kanadai-Magyar Művészek Közössége (Canadian-Hungarian Artists Collective CHAC / Regroupement des Artistes Canadiens Hongrois – RACH) szervezte tagjai, barátai és érdeklődők számára a „Re: InSitu” című kiállításának megnyitójára.

A Magyarok Nagyasszonya Egyházközség templomának parkolójából indult az autóbuszunk. Indulás előtt rövid egyeztetés történt a sofőrrel a tervezett úttal kapcsolatban, és pontban 9.30-kor útnak eredtünk.

Mielőtt lehajtottunk volna Montreal szigetéről, a sziget nyugati végén még fölvettük az ott lakókat.Autóbuszunk délben ért Montrealból a fővárosba, és a 44 fokos hőségben kipakolt bennünket a piac-negyedben a forró falak közé.

Ez a városrész nem is olyan régen még piszkos, büdös, lerobbant volt. Ma turistalátványosság, és meglehetősen drága. (Ide is elhozták kanadai látogatása alkalmából Obamát, itt vetettek vele hamburgert az előre kijelölt üzletben, melyet persze azonnal elvettek tőle.)

Mivel a fogadás és megnyitó a gatineaui Galerie Montcalm-ban csak este hétkor kezdődött, a napot az Ottawa folyó déli oldalán, Ontario Tartományban, Ottawában töltöttük. – Gatineau Québec tartományban, nyíllövésnyire Ottawától, szemben, az Ottawa folyó északi partján fekszik. (A hatalmas folyó itt hihetetlenül – darázsderék módjára – elkeskenyedik.)

Szerte Ontario Tartományban július elsejére, Kanada „szülinapjára” készülődnek, s Ottawában már piroslottak az utcák a plakátoktól, virágoktól, juharlevelektől. Viszont szemben, Gatineauban, június 24-re, Saint Jeans Baptiste napjára, Québec Tartomány nemzeti ünnepére kékbe öltöztették a várost.

Csütörtökön kánikula volt, s mint másnap kiderült, a legmelegebb napja ebben az évben Ottawának. A piac-negyedi tántorgás után pontban három órakor beléptünk a hűvös National Gallery of Canada-ba megnézni a Van Gogh kiállítást, s utána irány a „kék város,” Gatineau, a „mi kiállításunk,” a Re: InSitu megnyitója a Galerie Montcalm-ban.

E kiállítás már „megjárta” Magyarországot. Legelőször Szentendrén, a Malom Múzeumban, majd Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban mutatták be 2009-ben. A Kanadába visszatérő munkákat 2010. márciusától a montreali NDG kerületben (Notre-Dame de Grace) a „la Maison de la Culture”-ben lehetett megnézni, s 2010. november 5. és 2011. január 8. között New Brunswick Tartományban, Saint John-ban.


A mostani kiállítást a Galerie Montcalm-ban Mme Lafreniere, Gatineau polgármesterének kultúráért felelős küldöttje nyitotta meg. Beszédet mondott a galéria igazgatója Dominique Laurent, ezután Andrea Blanar, a Kanadai Magyar Művészek Közösségének alapító elnöke beszélt, s őt követte Ciamarra Júlia a közösség elnökhelyettese.
Az eseményen résztvett a magyar vezető konzul, sajtó és kultúrattasé: Helyes Imre és felesége.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.