A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Benedek pápa:
az Egyház szólaljon meg a közéleti vitákban

Magyar Krónika, június 15.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Az Egyház arra kapott meghívást, hogy hallassa hangját a közéleti vitákban a közjó érdekében – állapította meg a Szentatya június 9-én, szombaton délelőtt, Pápua Új-Guinea ad limina látogatást végző püspökeihez intézett beszédében.

A pápa ismételten hangsúlyozta a házasságon alapuló család védelmének, valamint a világi hívek és az Istennek szentelt személyek megfelelő képzésének fontosságát.
Amikor az Egyház részt vesz a közéleti vitákban, akkor azt jogosan teszi, mivel hozzá kíván járulni a közjóhoz, anélkül, hogy konkrét politikai megoldásokat javasolna. Az egyház erkölcsi alapelvei mindenki számára hozzáférhetők és szükségesek a polgári társadalom igazságos rendjének megvalósításához.

A pápa arra buzdította Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek főpásztorait, hogy folytassák a párbeszédet a polgári hatóságokkal, hogy az Egyház szabadon szólhasson és felkínálhassa szolgálatát a közjó érdekében, maradéktalanul követve az evangéliumi értékeket.

XVI. Benedek pápa kiemelte a család elsődleges szerepét mind az Egyházban, mind a társadalomban. Az Egyház szüntelenül hirdeti, hogy a család az egy férfi és egy nő közötti házasság természetes intézményén alapul. A keresztények esetében a házastársi egyezséget Krisztus a szentség rangjára emelte. A főpásztorok számára jelentsen prioritást a házasság és a család evangelizációja a katolikus erkölcs tanításának megfelelően.

A megfelelő hitoktatásban részesült világi hívek és a helyesen képzett papság jobban ellent tud állni a szekularizált világ kísértéseinek – fejtette ki a pápa. Ezek a tanúságtevők segítenek majd abban, hogy az Egyház továbbra is az evangelizáció hatékony eszköze maradjon hazájukban, vonzó erőt jelentsen azok számára, akik még nem ismerik Krisztust, bátorítsa azokat, akiknek elhalványult a hite. A pápa végül elismeréssel szólt a püspökök elkötelezettségéről a szegények és betegek érdekében, különös tekintettel az AIDS-ben szenvedőkre.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.