A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Kanadai püspökök: veszélyben a vallásszabadság

 

Magyar Krónika, június 1.

Magyar Kurír

 

Az utóbbi időben számos olyan dolog történt, ami miatt kérdéses, hogy Kanadában tiszteletben tartják-e a vallás- és lelkiismereti szabadságot – áll a kanadai püspöki kar május 14-i közleményében, amely a püspöki kar honlapján, a cccb.ca oldalon olvasható.

A közlemény szerint mostanában a hívők jogilag kényszerítve vannak rá, hogy vallási meggyőződésükre való tekintet nélkül, sőt azzal ellentétes módon cselekedjenek. A főpásztorok figyelmeztetnek a radikális és agresszív szekularizmus veszélyeire is. A püspöki kar felhívta a figyelmet arra, hogy milyen vallásellenes veszélyei vannak egyes diszkriminációellenesnek szánt törvényeknek, és hogy miként használják a tartományi emberi jogi bíróságokat a jogvédő szervezetek arra, hogy radikális elképzeléseiket megvalósítsák, és így megakadályozzák a hívőket abban, hogy szabadon beszéljenek és szabadon cselekedjenek.

A püspökök arra is figyelmeztetnek: a kanadai Szabadságjogi Charta (Charter of Rights and Freedoms) az alapvető kanadai jogok közt tartja számon a lelkiismereti és vallássszabadságot. Mint írják, a vallásszabadság nem olyan jog, amit a kormány adományoz, hanem olyan jog, amit az államnak el kell ismernie és tisztelnie kell. A püspökök idézték a II. Vatikáni Zsinat dokumentumát, a Dignitatis Humanae-t is, ami szerint bizonyos kereteket leszámítva az ember nem kényszeríthető a lelkiismerete elleni cselekvésre.

A püspökök arra is figyelmeztettek: ne személyes kívánságaink vagy a többségi akarat, hanem az objektív igazság alapján alakítsuk lelkiismeretünket. Emellett védeni kell a lelkiismereti okok miatt való visszautasítás jogát, főleg az emberi méltósággal és a családdal kapcsolatos esetekben. Számos kórházban ugyanis kötelezik azokat az orvosokat, akik elutasítják az abortusz végrehajtását, hogy tájékoztassák ügyfeleiket azokról az orvosokról, akik vállalják a beavatkozást; a gyógyszerészeket pedig számos esetben kötelezik, hogy árusítsanak fogamzásgátlókat és esemény utáni tablettát. British Columbia, Manitoba, Newfoundland és Saskatchewan tartományában ráadásul kötelezik a köztisztviselőket, hogy adják össze a homoszexuális párokat, vagy mondjanak le.

A keresztényeknek ilyen körülmények közt joguk és kötelességük, hogy kiálljanak az erkölcsi rend mellett – írják a főpásztorok. Ugyancsak óvtak az oktatás szabadságának korlátozásától (ez általában a szexuális felvilágosító órákkal kapcsolatban probléma a nyugati világban).

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.