A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
A Csillagösvény Református Egyesület első bálja

Magyar Krónika,május 2.
Érsek Zita  
 
 

Április 28-án került sor a montréali református egyház keretén belül működő Csillagösvény Református Egyesület első nagyobb rendezvényére, a Tavaszi bálra. A bál nagy sikernek örvendett mind a szervezők, mind pedig a résztvevők megelégedésére, ezt tanusítja a résztvevők létszáma, amely gyerekekkel együtt 200 volt.

A finom étel és sütemény mellé élő zenét az ottawai Kardinál együttes szolgáltatott, Koleszár István és felesége Katalin személyében. Minden korosztálynak szóló, kellemes és jó zene volt.

A bálterem dekorációját Nagy Noémi tervezte és kivitelezte, tavaszias hangulatot nyújtva erre az alkalomra.

A bál sikeres szervezése és rendezése a református egyház összes egyletének segítségével valósult meg.

A Csillagösvény Református Egyesület 2012. márciusában alakult meg, célja az egyházon belül toborozni a fiatalokat, az újjonnan érkezett imigránsokat közelebb hozni az egyházhoz. Az egyesület tagsága nyitott, mindenkit szeretettel várnak és hívnak.

Az egyesület első nagy rendezvénye a Tavaszi bál volt, és nemsokára az apák napi gulyásföző versenyre készülnek, ugyanakkor terveik között szerepel egy nóta est is, gyulyáslevessel egybekötve.

Bodoglári Paula tiszteletes asszony, az egyesület elnöke elmondta, hogy minden ilyen rendezvényük egy bizonyos céllal indul. Tanácskozással döntik el az egyesület tagjai, hogy milyen rendezvénnyel mit szeretnének megvalósítani.
A mostani tavaszi bálon begyült pénzzel például az egyházat, illetve a vasárnapi iskolát segítik majd.

Alkalomtól függően, a rendezvényeken begyült összegekből különböző terveket kívánnak megvalósítani. A jövőre nézve szeretnék például a rendezvények bevételének egy részét a határon túli református templomok építésére, renoválására adományként forditani, ugyanakkor segíteni szeretnék a gyülekezetbe újonnan érkezett családokat, ami nagyon szépen működött a 90-es előtti évtizedekben. Terveikben szerepel kulturális, illetve egyébb előadások megszervezése, a tagok igényeinek és érdeklődésének megfelelően.
A Csillagösvény Egyesület alelnöke Székely Kinga, egzben a vasárnapi iskola tanára is, pénztárosa Nagy Enikő és jegyzője Keresztes Levente.

Arra a kérdésemre, hogy miként kapta nevét az egyesület, Paula asszony azt válaszolta, hogy a “csillagösvény” szó az ezerévvel ezelőtti történelmi múltunk és gyökereink tudatos vállalását jelenteti, és egyben azt a társadalmi berendezkedési formát is, ami a székelyeknél évszázadokon keresztül működött, ahol mindent tanácskozással és szavazással döntöttek el, mindenki résztvételével, teljesen egyenranguan, demokratikusan. A “csillagösvény” szót  gyerekeknek sem nehéz megjegyezni, a szó csengése miatt.

Az egyesületről beszélgetve a vasárnapi iskolára terelődik a szó, a tiszteles asszony örömmel mesél erről is.
2008 – ban indult a vasárnapi iskola, és ennek keretén belül voltak különféle rendezvények, anyáknapja, apáknapja, húsvéti tojásvásár, pogácsasütés és árúsítás. A begyült pénzből támogatták az egyházat és az iskolát. Ami a pogácsasütést illeti, érdemes megemlíteni, hogy az eladott pogácsák árából  egy régi helyiséget sikerült felújítani, és berendezni a gyerekek számára, ahol jelenleg minden vasárnap Keresztes Zsuzsa és Székely Kinga tanárok vezetésével folyik az oktatás.
Jelenleg a vasárnapi iskola anyáknapjára készül, ez az iskola utolsó rendezvénye ebben a tanévben. Az iskola terme szünidő alatt, vasárnaponként továbbra is a gyerekek rendelkezésére áll, mint játszóház.

A Csillagösvény Egyesület tagjainak kitartást és a tavaszi bálhoz hasonló sok sikeres rendezvényt kívánunk.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.