A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Emlékezetes nagypénteki hangverseny

Magyar Krónika, április 17.
Bencsics Klára
 
 

Évtizedek óta,  a nagypénteki hangversenyeket Takács Miklós  karmester zenedirektor szervezi és vezényli Montrealban, a Saint Jean  Baptiste nevű    hatalmas templomban. Általában   gyászmiséket hallhattunk kitűnő vezénylete alatt, Mozart, Verdi stb. rekviemeket.
Takács Miklós idén igen nehéz  műre vállalkozott, Beethoven: Missa Solemnis-ét vezényelte, nagy sikerrel. A nemzetközi  zeneszakértők a  Missa Selemnis-t,   Beethoven egyik legnehezebb művének, de egyben a legmonumentálisabbnak  tartják, mellyel csak a kilencedik szimfónia vetekszik. Nem hiába a zenekultúra nagy  karmesterei, mint Toscanini, vagy Solty György csak  idős korukban választották a mű vezénylését.

Beethoven 1819-1823 –ben írta a Missa Solemnist,  Habsburg  Rudolf főherceg és érsek tiszteletére, melyet 1824-ben mutattak be először.
A mise struktúrájához  ragaszkodva , Beethoven  öt részre osztotta mesterművét:
Kyrie – Gloria – Credo – Sanctus – Agnus Dei
A Gloria és a Credo a leghosszabb része a misének, a Credo négy részből áll.

Felemelő  része a  zeneműnek, a kórus és a szólisták harmonikus összejátszása, vagyis  összehangolása.
A Sanctusnál a hegedűszóló  melodikus  hangja adja  a mise misztikumát, az Agnus dei-nél pedig a  kórus és a  szólisták közös, ismétlődő  motívuma, zárja le a mise lényegét!
Takács Miklós és a  montreali Filharmonikus Társaság zenekara és kórusa , megfelelő felkészültséggel  és lelkesedéssel  szerepeltek. 

A svájci Lausanne egyetem vendégkórusa  szépen beleolvadt az összhangba, a kórus  zenevezetője  és  karnagya : Jean-Christopher Aubert  volt.
Megközelítőleg  összesen 300 hangú vegyes kórus szerepelt ezen a hangversenyen és a    megszokott, fegyelmezett és képzett   előadásukkal  remekeltek.
A   szereplő szólisták quebeci énekesek voltak:
Szoprán: Chantal Dionne  Mezzo szoprán: Johanne Patry   Tenor: Steeve Michaud   Bariton: Jeffry Carl

A szólisták is  meggyőzően szerepeltek; rám különösen hatott,  Johanne Patry  mezzo-szoprán hangja és Steve Michaud tenoré.
A hangverseny  kiemelkedő szereplője,  az első hegedűs: Marcelle Malette volt, hegedűszólója  valóban  csodálatosan  szép  teljesítménynek bizonyult!
Takács Miklós karmester  ismét  bebizonyította, hogy  nehéz feladatnál   is   helytáll;  muzikális érzékenységével, az időzítés, a drámai hatás és a kórus összhangja  kitűnő vezényletével.

Összefoglalva, Nagypénteken nagyszerű és emlékezetes Missa Solemnis-t hallhattunk  mindannyian!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.