A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Egy fecske nem csinál nyarat

 

Magyar Krónika, marcius 10.

Surján László/MHL

 


Felnőtt ember nehezen ismeri el, ha hibázott. A hazai bal-liberális ellenzék minden bizonnyal túllőtt a célon, bár még kevés jele van, hogy visszatáncolnának. Az Európai Bizottság is nagyobbat ütött rajtunk a kelleténél, de ez is tetszik sokaknak a többi tagállamban. Ebben a légkörben érdemes felfigyelni minden apró dologra, ami mellettünk szól. Ha túlzott reményt nem is táplálunk miatta.
Példamutató volt, ahogy Fazakas Szabolcs európai számvevő a régiófejlesztési bizottság hétfői ülésén élesen kritizálta az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely befagyasztaná Magyarország 2013-ban esedékes kohéziós támogatásának egy részét. Fellépése meglepetést keltett, mert az MSZP-hez tartozó szocialista európai képviselőknek eddig csak bátortalan és csupán a magyar sajtó felé elküldött üzenetre futotta, de európai fórumokon nem fejtették ki tiltakozásukat. Ráadásul "végső esetben", azaz ha a magyar kormány nem a szocialista-liberális elvárásoknak megfelelően politizál, az un. 7. cikkely alkalmazását - a szavazat jognak és a pénzügyi támogatásoknak - a megvonását sem zárják ki.
A kohéziós alapok előirányzatainak csökkentése az európai szemeszter keretében rendezett interparlamentáris konferencián is szóba került, Lewandowski biztos a magyaroknak felmutatott furkósbotról beszélt, s szavai inkább önkritikának tűntek, mint a döntés helyeslésének.
Ugyanezen az ülésen a regionális fejlesztésért felelős biztos, Johannes Hahn azzal igyekezett csökkenteni a furkósbot jelentőségét, hogy kiemelte: a javaslat nem pénzt von el, hanem csak tervezési lehetőségeket fagyaszt be, azaz érvénybe lépése esetén ezzel a közel fél milliárd eurós összeggel kevesebbet lehet tervezni, de ez a folyó beruházásokat nem érinti.
Ezzel kapcsolatban Surján László, aki az interparlamentáris konferencia egyik előadója volt, elmondta, hogy "a Bizottság javaslatával nem az a baj, hogy mekkora összegre vonatkozik, s hogy az esetleges elvonás mekkora kárt okoz, hanem a ténye. Olyankor akar az Európai Bizottság büntetni, amikor Magyarország sokat tett az államháztartási hiány csökkentéséért, és amikor sok tagállamban nagyobb az éves költségvetés hiánya, mint nálunk. A kétes jogszerűségű döntés mindenképp méltánytalan, s politikai kárát nem elsősorban a magyar kormány viseli, hanem maga az európai gondolat. A Bizottság saját hatalmának fitogtatásával nagymértékben hozzá járult az Európa szerte erősödő unióellenesség növekedéséhez, és több választások előtt álló országban erősíti a szélsőséges pártokat. Ezt érzékelhette a konferencián felszólaló két biztos is, s ezért próbálták csökkenteni a javaslat súlyát." Fazakas Szabolcs és az interparlamentáris konferencián hasonló szellemben felszólaló Mile Lajos (LMP) példát mutatott arra, hogy lehetne a nemzeti érdeket közösen is képviselni, de fellépésük sajnos azt a mondást idézi fel, hogy egy fecske nem csinál nyarat.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.