A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

GDP-adat: az irányt eltaláltuk

 

 

Magyar Krónika februar 22.

MTI     


 

Megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak, a testület által januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban; a dokumentumot pénteken küldi el a kabinet - közölte Orbán Viktor csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jogszabály-módosítási szövegeket rögzítő levél "semmilyen újdonságot nem tartalmaz", a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és "egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk".

A három ügy egyikéről, a bírák nyugdíjazásáról Orbán Viktor azt mondta: a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki.

Amint megérkezik Brüsszel válasza, és a magyar kabinet úgy látja, nincs jelentős eltérés a véleményekben, vagy esetleg teljesen egybeesnek az álláspontok, azonnal beterjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat az Országgyűlésnek - tette hozzá.

A Magyarországra látogató, különféle törvényeket vizsgáló delegációkat, jelentéstevőket érintő felvetésre kijelentette: semmilyen külső erőnek nincs joga ahhoz, hogy felülírja a magyar emberek akaratát. "Szívesen beszélgetek mindenkivel, de igazolóbizottságosdit nem játszunk" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a szociális kérdésekről zajlott nemzeti konzultáció eredményét semmilyen külső bizottság nem fogja felülírni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat szerdán közzétett gyorsbecslését értékelve - amely alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - Orbán Viktor azt mondta: ez az adat "kicsi fénysugár csak, de talán pozitív irányba befolyásolhatja a saját jövőnkről való gondolkodást". Azonban "észnél kell lenni" - folytatta -, nem szabad azt hinni, hogy a magyar gazdaság ma már képes olyan teljesítményt nyújtani, amely mindenkinek tisztességes megélhetést biztosító munkát adna.

"Ez a mostani adat megerősít abban, hogy az irányt eltaláltuk" - jelentette ki, hangsúlyozva: csak olyan rendszereket szabad működtetni a gazdaság- és társadalompolitikában, amelyek a munka felé terelik az embereket.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország is része annak a tizenkét EU-tagországnak, amely esetében - az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke, Olli Rehn szerint - alaposabban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye, továbbá a túlzottdeficit-eljárás is hatályban van Magyarország ellen, Orbán Viktor úgy reagált: az európai rendszer nem rugalmas, ugyanis mire a számok beérkeznek, és értékelik azokat, "már régen nem ott van a korong, mint ahol akkor volt, amikor megérkeztek az adatok".

A miniszterelnök kitért arra is, hogy szerinte ha a világban rosszul mennek a dolgok, abból egyáltalán nem következik, hogy ennek Magyarországon is feltétlenül így kellene lennie. Kétségtelen, "ha sárkoloncok vannak az ember lábán, akkor nem tud százméteres síkfutásban ugyanolyan eredményt elérni, mint futócipőben", de ettől még be tud érni a célba, legfeljebb rosszabb eredménnyel - fogalmazott, kiállva amellett, hogy Magyarországnak minden lehetősége megvan arra, hogy a rossz nemzetközi gazdaságpolitikai hírek mellett is sikeres legyen.

Orbán Viktor csütörtöki rádióinterjújában a felsőoktatásról szólva - utalva a Hallgatói Hálózat szerdai demonstrációjára - fontos dolognak nevezte a diákok megmozdulását: "örülök annak, hogy az egyetemi autonómiával élve saját hangjuk van, és megszervezik a saját véleményük kifejezésének módozatát. Ahhoz képest, ahogy mi csináltuk, tulajdonképpen még nagyon mérsékeltnek is mondhatóak".
A legfontosabb - fogalmazott -, hogy vannak fiataljaink, van véleményük, azt hajlandóak elmondani, és "igaz, hogy nem értünk egyet", de legalább életjeleket adnak, közösségi véleményük van, egyetemi épületet foglalnak el. Az egyetemi autonómia nagyon fontos: rendőr oda nem teheti be a lábát, hatóság ott nem intézkedhet, az a hallgatók világa - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette ugyanakkor: "mindig lesz vitánk természetesen, mert az egyetemistáknak - a korból fakadóan is - mindig valamelyest markánsabb véleményük van, mint amilyen intézkedéseket az élet lehetővé tesz. De ezek jó viták, függetlenül attól, hogy éles kérdésekről van szó, például hallgatói keretszámokról".

A kormányfő - mint elmondta - kérte a szakminisztert, arra adjon lehetőséget a diákoknak, hogy megfontolhassák: ha összevetik a mostani felsőoktatási szisztémát az újjal, akkor kiderül, hogy sokkal több fiatal előtt nyílik ki a tanulással való felemelkedés lehetősége, mint korábban. A miniszterelnök szerint korrekt az új rendszer, mert bár sietteti egy új szisztéma bevezetését - amit ő egyébként helyesnek tart, "mert nincs vesztegetnivaló időnk" -, "fair" abból a szempontból, hogy nem vonatkozik azokra, akik most egyetemre, főiskolára járnak, vagyis a kormány menet közben nem támaszt új feltételeket.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a kabinet elképzeléseivel ellentétben mégsem jelentkeznek többen műszaki vagy természettudományi képzésre, az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt válaszolta: akkor majd reagálnak erre a helyzetre, de azt szerinte nem érdemes vitatni, hogy a magyar gazdaság és az emberek boldogulása szempontjából "nem maradhatunk abban a helyzetben, ahol most vagyunk, mert a mostani helyzet változtatásért kiált, ugyanis lemaradunk az európai nemzetek versenyfutásában, ha nem vesszük észre, hogy a jövő a mérnöktársadalom, a műszaki tudományok, az informatika irányában található".

Többek között a felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte az a több száz tüntető, aki szerdán részt vett a Hallgatói Hálózat budapesti demonstrációján. A tüntetés résztvevői az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A demonstráció az ELTE Egyetem téri épületében, majd az előtt ért véget.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.