A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

In Memoriam Dr. Homonnay Farkas Árpád
(1922-2012)

Magyar Krónika, januar 15.
Bencsics Klára

Dr. Homonnay Farkas Árpád hagyott el most bennünket,  akit  nagyon régről ismerek, helyesebben a családját  Budapestről.                
Engedjék meg, hogy kis történelmi betekintéssel  járuljak ehhez a szomorú hírhez, mert Homonnay Farkas édesapját szeretném először bemutatni, hiszen  olyan ember akivel a magyar történelem bizony nagyon mostohán bánt.
Dr. Homonnay Farkas Árpád(Lupi) édesapja, Homonnay Tivadar(1888-1964) volt az utolsó  keresztényszocialista főpolgármestere Budapestnek.
Homonnay Tivadar   (Kalocsa, 1888-1964) Budapesten szerzett jogász diplomát. Ezt követően nem a közszolgálatot választotta, közügyekkel csak 1920-tól kezdett el foglalkozni, képviselőként. Elsősorban a vasúti tisztviselők körében, megalakítva a Keresztény Szocialista Vasutasok Országos Egyesületét, olyan sikerrel, hogy 1919 októberében tízezernyi vasutast tudott a Várba szervezni, hogy G. R. Clerk antant megbízottnál tiltakozzanak az ország megcsonkítása ellen. Szervezőkészsége és elszántsága segítette abban, hogy az 1920-as nemzetgyűlési választáson Angyalföldön (!) tudott kereszténypárti programmal mandátumot szerezni, mely képviselőséget 6 cikluson keresztül megtartott (20 év). Emellett 1920-tól a főváros törvényhatósági bizottságának is tagja volt  és a Keresztény Közösségi Párt tagjaként 1942-44-ig látta el Budapest főpolgármesteri feladatát, a német megszállás idején erről a posztról, tiltakozásból lemondott .
Eddig  szól  hivatalos  életrajza, de a II-Világháború alatt és utáni élete már csak szenvedés volt. 
Most ugrani kell  hét  évtizedet, mert  idézni szeretnék Budapesten élő lánya,  Homonnay Mária interjújából, amit a Magyar Nemzet napilapnak adott 2010 októberében. A cikk címe:  „Egy méltó előd a székesfőváros élén”- 
Homonnay Mária..... „ volt valaha itt egy keresztény értékrendű főpolgármester: apám, akinek hazaszeretetével csak a szegényekért és a bajbajutottakért való kiállása vetekedett. „   1942. március 7-én kinevezett egykori főpolgármester leánya hosszan sorolja élményeit, melyek bizonyítják, hogy mennyire viszonzásra talált Homonnay Tivadar szociális érzékenysége.” Még főpolgármester korában is fölkeresték ügyes-bajos dolgaikkal azok a gyári munkások, boltosok, közalkalmazottak, akikkel   több  mint  két évtizedes nemzetgyűlési képviselősége idején jót tett.  Budapest ostroma idején dekánként adták össze a Homonnay család számára a kenyérlisztet alacsony sorban élő hívei. Ezt egy megmaradt emléklap is tanúsítja számtalan aláírással: „A súlyos időkben is a régi hűséggel 1945. márc. 31.” felirat alatt. Miután a kommunisták Békés megyébe internálták őket, ugyancsak  régi, egyszerű ismerősei segítettek a volt keresztényszocialista képviselőnek és főpolgármesternek az elkobzott villából kimenteni az értékeket, illetve élelemmel ellátni a megalázott családot. ........” A nácik elől bujkálnia kellett, de közben Orbán-hegyi villájuk alsó szintjén harminc zsidó kislányt és hét, szintén zsidó nevelőt védelmezett. Akkoriban rajtuk kívül csak felesége és lánya lakott a Homonnay-villában. Ezért kapott a család utóbb Jad Vasem, a Világ igaza izraeli kitüntetést .– „Apám nem tudta elviselni az embertelenséget –” idézi fel Homonnay Mária.  Aztán ők is hasonló sorsra jutottak. 1951 májusában Kondorosra telepítették ki őket. Három év után jött az amnesztia, de két évig még nem térhettek vissza Budapestre. A család később is kirekesztett volt , soha nem kapták vissza  villájukat.......”
 Máriával, aki  több mint tíz évvel volt fiatalabb Lupinál,  egy osztályba jártam a budai Szent Margit gimnáziumba, majd Rózsadombra az Orsolyákhoz. Úgy 15-16 éves korunkban,   Mártonhegy-úti  villájukban, Mária „zsúrjain” gyakran  résztvettem. Homonnay Mária leérettségizett, és csak azután telepítették ki  szüleihez.  Ha  felengedték Máriát  Budapestre, gyakran meglátogatott és beszámolt arról, hogy  Apja , Anyja  krumplit kapálnak és nyájat őriznek.....
 Ilyen  történelmi, vagy ha úgy tetszik, személyes emlékeim vannak Homonnay Farkas  családjáról.
Mikor 1956-ban Montrealban érkeztem és megtudtam, hogy Lupi  az ’56-os  menekültek  segítő központját „Hungarian Relief Center-t”vezeti, megkerestem  és elmondtam  neki,  szülei és húga kálváriáját.
Az évek során  kapcsolatban voltunk, és mikor 2006-ban, az ’56-os forradalom 50.évfordulója közeledett,  a Magyar Bizottság feltette a kérdést, kit ismerünk, aki  segítette a menekült  56-osokat Montrealban,   beadtam Dr. Homonnay Farkas nevét, melynek folytán  átvehette 2006 októberében ; a  Magyar Köztársasági  Érdemrend  Polgári Lovagkeresztjét!
Hálából  fényképeket  készített  rólam.  T.i. egyik nagy szenvedélye volt a fényképezés, melyet gyakran és szép eredménnyel  gyakorolt, hivatásos fényképező apparátussal!
Dr. Homonnay Farkas, „nem esett messze a fájától”, ahogy a fenti emlékeket idézem. Érdeklődése és tehetsége viszont nem a politikához, hanem  más   témákhoz vezette.
Már 1946-ban, Budapesten  kiadott egy könyvet: Bank történet - A fizetésközvetítés fejlődése Babylontól napjainkig,  Budapest 1946.
Montrealban,  később az    egészséggel kapcsolatos dolgok érdekelték, és ennek kapcsán létesített egy „Health store-t” Montreal West-en, ami  ismert pontjává vált a kerületnek. Mindenféle   terméket árult üzletében, melyek a  jó  egészséget elősegítik.   Majd kiadott egy könyvet 1991-ben:  International Food Identification Code Manual Nutrition –címen .  Könyve sok  példányszámban, több nyelven    jelent meg.       
Lupi   Budapesten házasodott meg először, de feleségét és két pici leánygyermekét,  1948-ban, ahogy az  ÁVÓ –ról kiszabadult el kellett hagynia,  így  hazáját is! Később, Németországban értesült arról, hogy felesége  elvált és mással házasodott meg. Ezután vette el Ninát,  második feleségét, akivel 1950-ben emigrált Kanadába.  Jellemző  karakterére, hogy  már  idős korában  tíz évig egyedűl ápolta  Ninát, egészen annak haláláig..
Dr.Homonnay Farkas Árpád (Lupi)  elhunyt, december 16-án, 89 éves korában . Búcsúztatták:  lányai: Borbála és Zsuzsanna,  unokái és  montreali barátai, a  Magyarok Nagyasszonya  katolikus  templomban, a 2012. december 29-én tartott  gyászmisén. 
Nyugodjék békében 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.