A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Tisztelt Szerkesztőség!

Magyar Krónika január 7.
Oláh Anna

Oláh Anna marosvásárhelyi Bolyai- kutató vagyok, de Budapesten élek. Ma kaptam egy levelet amiben egy újságcikk valóságtartalmáról kérdeznek.
A cikk többek között az Önök internetes oldalán is megjelent, de /München Hídfő Könyvtár 1974.évi 3. szám 47.-ban /is/30 évvel korábban.


*"Minden relatív - mondotta Bolyai

*
Magyar Krónika, június 11.
*Dr. Szakáts Istvánné (USA)*


Nos, nem akarok ironizálni, nem tudom honnan vették át Önök az írást, de a legrelatívabb ez esetben Dr. Szakáts Istvánné írásának valóságtartalma. Vettem a fáradtságot és kijavítottam, pirossal írtam a hibákat és a javításokat. (lásd a mellékletet) no meg kommentáltam a benne foglaltakat.
Az írásban annyi a tárgyi tévedés, hogy fogalmam sincs a szerző hölgy forrásairól. Mellékelem a javított változatot. Elnézést kérek a kritikámért, de ilyen esetben igenis kérhetek kiigazítást. De sokkal egyszerűbb számomra, ha sok badarság helyett küldök egy ma érvényes,
teljesen friss , igaz és ünnepi alkalomra szóló írást.
Az Einstein féle hírek, álhírek? sokakat foglalkoztattak. Tóró Tibor temesvári egyetemi professzor - aki nemrég hunyt el- több ezer oldalnyi anyagot írt erről a témáról.

http://www.lib.jgytf.u-szeged.hu/folyoiratok/tiszataj/05-10/staar.pdf

Az Einsteinnel kapcsolatos kijelentésekre pedig álljon itt a téma legavatottabb szakértőjének, néhai Tóró Tibor temesvári egyetemi professzornak a véleménye, amit egy interjú alkalmával adott:

Interjúrészlet Tiszatáj, 2005. október 29. old

    – Azután, ahogyan az a mi vidékeinken lenni szokott, egy legenda is     született. Eszerint Einstein a Bolyai-kéziratokból kapta az ötletet híres elméletéhez.

    – Ez persze mese. A müncheni Hídfő Könyvtárban 1974-ben megjelent egy cikk, amelynek szerzője azt állította, hogy Einstein 1914-ben elutazott Marosvásárhelyre, elment a Teleki Téka könyvtárába,     bejegyezte nevét az olvasónaplóba, kikérte a Bolyai-kéziratokat,     magával vitte Bolyai János említett feljegyzését, amit később megtaláltak hagyatékában. Na, ebből egy szó sem igaz. Einstein soha nem járt Marosvásárhelyen, a Teleki Téka naplóiban nincs nyoma az állítólagos bejegyzésének. De még ha 1914-ben Marosvásárhelyen járt volna, a Bolyai-kéziratokat biztosan nem nézhette volna meg a Teleki Tékában. Azok akkor a   marosvásárhelyi Református Kollégium könyvtárának egyik sarkában porosodtak. A kéziratok az ötvenes évek közepén kerültek át a Tékába és azután katalogizálta őket könyvtárosi alapossággal Benkő Samu, Abafáy Gusztáv, Szarvadi Tibor és Tordai Zádor. A kéziratokat később matematikusszemmel Weszely Tibor és Kiss Elemér vizsgálta át."/


A hölgy állítása több sebből is vérzik:

"Az Einstein halála után felvett pontos közjegyzői lel­tár, melyben a tudományos világ által hiányolt Bolyai­ iratok számozottan vannak feltüntetve."

Ez után joggal kérdezheti bárki: hol van a hagyaték, a jegyzőkönyv, honnan tudják, hogy Bolyai jegyzeteiről van szó? Tóró Tibor, vagy Tóth Imre már rég hazahozta volna akárhol is van. Gyanús még az is, hogy számozott. Bolyai egyetlen oldalt sem számozott meg.
Azt hiszem, hogy Tóró Tibor szavai minden kétséget kizárnak.

Itt láthatóak Bolyai összes létező kemencéi, ebből írtam a disszertációmat. Sohasem gyártott szemes kemencét, vagy kandallót, ő maga csak kontárként rakhatott volna kemencét, csak papírból összeragasztott modelleket készített és azon tanította meg a fazekasoknak a kemence belső szerkezetét, akik kemencerakási privilégiummal is rendelkeztek.

http://www.bolyaitestamentum.hu/?m=44

Idén Bolyai János 210 éves lenne. Azt hiszem, megérdemli, hogy 30 éves távlatokból végre elérje azt, hogy ellenőrizetlen tartalmú írások ne terjedjenek szerte a nagyvilágban róla.


Tisztelettel

Oláh Anna
+36-30-366-19-21

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.