A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Rijeka és Fiume emlékezetét is meg kell őriznünk

Magyar Krónika december 3.
(kormany.hu)

 

Rijeka és Fiume emlékezetét is meg kell őriznünk 2011. december 2. 11:20Fiume egyszerre horvát, magyar és olasz, de számunkra, magyaroknak nagyon sokat mond. A város, a tengerpart, „a magyar korona gyöngye” – fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a "Fiume magyar emlékezete" című kiállítás megnyitóján, Rijekában.
Az elmúlt kétszáz évben hét államalakulat zászlaja lobogott itt, a napóleoni Illír Tartományoké, az Ausztriai Házé, Magyarországé, Horvátországé, a Quarnerói Köztársaságé, Olaszországé és Jugoszláviáé – emlékeztetett a miniszter.

Navracsics Tibor elmondta: a város egyszerre horvát, magyar és olasz, de számunkra, magyaroknak nagyon sokat mond. Fiume a tengerpart, „a magyar korona gyöngye”, corpus separatum, a Fiumei Kormányzóság székhelye, a hely, ahová Széchenyi Pestről vasutat álmodott, és ahol Kádár János született – fogalmazott a miniszter. A város különböző kulturális-történeti narratívái azonban paradox módon épp Fiume emlékezetének egységét eredményezik a különbözőségben - jegyezte meg. Ami a horvátoknak Rijeka, az a magyaroknak Fiume – húzta alá a miniszterelnök-helyettes.

 

Ma talán már feltehetjük azt a kérdést, vajon miért ne lehetne ez a város „mindenkié” – legalábbis kulturális értelemben? – hangsúlyozta Navracsics Tibor, majd hozzátette: egy olyan városról van szó, amelyhez minden egyes nép hozzátette a maga értékes örökségét, hagyományát.

 

A miniszter beszéde végén úgy fogalmazott: a város „egységét a sokféleségben” meg kell őrizni, emlékezet által tovább kell adni. A város emlékének eltagadhatatlan része a magyarság is, és ahhoz, hogy gazdagságát megőrizzük, Rijeka és Fiume emlékezetét is meg kell őriznünk – húzta alá Navracsics Tibor.

 

A kiállítás más tereiben a fotó-, illetve a számban és értékben gazdag könyvgyűjtemény látható. Itt lehet megtekinteni az Országos Széchényi Könyvtár Történelmi Dokumentumtárának munkatársai által összeállított filmet is a fellelhető, korabeli híradórészletekből, később készült filmanyagokból.

A műtárgy-együttest az Országos Széchényi Könyvtár 2009-ben megvásárolta, tárgyi része pedig a Magyar Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.