A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Mérföldkő: húsz év után lezárul az egyházi tulajdonrendezés

Magyar Krónika december 3.
 

 

A kormány, az egyházak, és az érintett önkormányzatok harmonikus együttműködésének köszönhetően idén lezárul az egyházi ingatlanok tulajdonrendezése, amellyel a rendszerváltás óta adós az állam.
A kormány szerdai ülésén döntött a Magyarországi Evangélikus Egyház által igényelt 38 ingatlan ügyéről. Ezzel a döntéssel gyakorlatilag sikerrel lezárul a húsz éve tartó ingatlanrendezés, amely elősegítette az egyházak hitéleti tevékenységének megújulását, jelentősen hozzájárult az egyházi intézményrendszer újjászervezéséhez és megteremtette az egyházak közfeladat ellátásának alapjait.

A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről a posztkommunista országok közül először, 1991-ben hazánkban született jogszabály, amely szimbolikus fontosságú törvény volt a kommunizmust háta mögött hagyó Magyarország számára.

A törvény előírta az 1948. január 1. után kártalanítás nélkül államosított ingatlanok hitéleti és közfeladat ellátó funkcióhoz kötött visszaadását, másrészt kártalanítást biztosított számukra azokban az esetekben, amikor az egyház nem kérte vissza eredeti ingatlanát.

A törvény végrehajtása azonban váltakozó intenzitással haladt az elmúlt 20 évben, a szocialista-szabaddemokrata kormányzatok erősen lassították e folyamatot. 1999-ben, az első Orbán-kormány idején született meg a végleges egyházi ingatlanrendezési jegyzék, amely gyakorlatilag meghatározta az ingatlanrendezés menetét.

1991. óta összesen több mint 8.000 egyházi ingatlan sorsa rendeződött. Több emblematikus egyházi épület került vissza az egyházakhoz, például a Mátyás-templom, a Szent István Bazilika, a Budai Irgalmasrendi Kórház, az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, a Piarista Rendház és Főgimnázium, a Lónyay Református Főgimnázium, a debreceni Református Tanítóképző Főiskola, az aszódi Evangélikus Gimnázium és a volt Zsidó Főgimnázium épülete).

Idén összesen 61 db (2,7 milliárd forint értékű) ingatlanrendezéséről hozott döntést a kormány, 20 db ingatlan a Magyarországi Református Egyház, 3 db ingatlan a Magyar Katolikus Egyház, és a mostani kormánydöntés értelmében 38 db ingatlan a Magyarországi Evangélikus Egyház javára kerül rendezésre 1 milliárd 378 millió Ft értékben.  A Magyarországi Evangélikus Egyház kérelmére rendezett  ingatlanok az ország különböző pontjain helyezkednek el (Aszód, Barlahida, Békéscsaba, Bőny, Cegléd, Csönge, Erődkürt, Győr, Ipolyszög, Kapolcs, Káld, Kemenesmagasi, Magyarbóly, Mórichida, Nagybánhegyes, Nagygyimót, Nyíregyháza, Pálfa, Pápa, Pusztaszentlászló, Répceszemere, Sárvár, Sopron, Szarvas, Szeged, Örménykút), van köztük iskola, szeretetotthon is.

Az egyházi ingatlanrendezésnek köszönhetően ma évente több mint 100.000 gyerek tanul egyházi iskolákban, megnövekedett az egyházi felsőoktatási intézmények száma és újra megjelentek az egyházi egészségügyi és szociális intézmények.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.