A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Új sziget születőben.

Magyar Krónika november 25
 

 

Szigetet szülhet egy víz alatti tűzhányó a Kanári-szigeteken 
Kanári-szigetek, Atlanti-óceán, El Hierro, vulkánkitörés,
Egyre hevesebb földrengések kíséretében egy hónapja önti a lávát egy víz alatti tűzhányó a Kanári-szigetcsoport El Hierro nevű kis szigetének közelében. Könnyen lehetséges, hogy a magasodó vulkán eléri a vízfelszínt, és új szigetként emelkedik ki az óceánból.

A víz tetején úszó vulkanikus hamuból jól látható, hogy a víz alatti vulkánkitörések egy hasadék mentén zajlanak

Valami történik a mélyben a Kanári-szigeteknél

A víz alatti vulkanikus hegy a Kanári-szigetek déli térségében, El Hierro partjai közelében emelkedik. Október 10-e óta folyamatosan ömlik belőle a láva, ehhez hasonló jelenség 40 év óta először fordul elő a Kanári-szigetek térségében. A vulkáni aktivitás rengeteg földmozgással jár együtt, naponta többször remeg a föld El Hierro szigetén. A földrengések egyre erősebbek, november 4-én, pénteken este egy a Richter-skála szerinti 4,4-es rengés rázta meg a térséget. Emiatt a hatóságok éjszakára lezárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját. A spanyol nemzeti földrajzi intézet szerint elképzelhető, hogy ennél erősebb rengések is lesznek, amelyek a szigetet is komolyan érintik - az esetleges földcsuszamlások miatt Las Puntas városában 11 lakóházat már evakuáltak.

A megszilárdult láva egyes helyeken már 100 méterre tornyosul a tengerfenék fölé, de még mindig 150 méter hiányzik ahhoz, hogy kibukkanjon a hullámok közül. Még nem biztos, hogy eléri ezt a magasságot, de ha továbbra is ilyen intenzitású lesz a vulkáni tevékenység, nagy rá az esély. Ennek ellenére már több mint ötszáz ötlet érkezett, hogyan is kellene elnevezni majd az új szigetet (az egyik legnagyobb favorit az Atlantisz).

A négy hete növekvő "szigetmag" felbukkanása nem meglepetés a geológusok számára, hiszen a terület már július óta igen aktív. Az újdonsült tűzhányó, amely tulajdonképpen egy tenger alatti hasadékként kezdte életét, pár hét alatt nagyot növekedett a kiömlő láva megszilárdulásával. Bizonytalan, hogy mennyi ideig és hány helyen fog még magma feltörni, egyelőre nem csillapodik a vulkáni tevékenység.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.