A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

84 éve született Puskás Ferenc

Magyar Krónika, április 1.
Forrás: Hír24 

A leghíresebb magyar minden idők egyik legnagyobb, legsokoldalúbb labdarúgója volt.
© MTI„Hogy mi fogott meg benne először? A vidámsága. Optimista volt, semmiből sem csinált problémát, szórta a tréfákat, hihetetlenül mulatságos és nagyon éles eszű fiú volt” – mondta Öcsiről felesége, Hunyadváry Erzsébet.

Nagy zsivány volt a pályán és azon kívül is az 1927. április 1-jén, Purczeld Ferenc néven született zseni. Becézték Higanynak, Svábnak, Spanyolországban pedig természetesen Panchónak.

Bozsik József nagy barátja volt, gyerekként együtt kezdték a Kispestben (már 15 évesen a pályán volt hamis adatokkal, Kovács Miklós álnéven – akkoriban 20 év volt a korhatár a felnőtteknél). A Honvéddal ötször lett bajnok, négyszer gólkirály.

Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes (erről most bővebben nem szólunk). 1956 után emigrált, emiatt a FIFA másfél évre eltiltotta a játéktól az MLSZ közbenjárására. 1958-ban a Santiago Bernabeu mellett dolgozó Österreicher Emil meghívására igazolt a Real Madridhoz. Négyszer lett gólkirály, hatszor bajnok Spanyolországban, a Real egyik örökös legendája maradt (háromszoros BEK-győztes). Szerepelt a spanyol válogatottban is.

39 éves volt, amikor abbahagyta a játékot, utána edző lett a világ számos országában, így Spanyolországban, Ausztráliában (itt is bajnok, kupagyőztes lett), az Egyesült Államokban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Chilében, de legnagyobb sikerét a Panathinaikosszal érte el, 1971-ben BEK-döntőt játszottak. 1993-ban irányította a magyar válogatottat is szövetségi kapitányként.

1991-ben költözött vissza Magyarországra, végleg. Nevét viseli az egykori Népstadion és a FIFA egyik díja, amely a legszebb gólért jár, évente.

2006. november 17-én hunyt el Budapesten.

A Szent István Bazilika altemplomában található síremléke, ott gyertyás megemlékezést tartanak pénteken, 16 órától.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.