A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Átment a magyar elnökség egyik legfontosabb célkitűzése     

 

Magyar Krónika, március 3.

 

 

 

 


A magyar elnökség egyik kiemelt céljaként kezeli a már régóta tervbe vett, de eddig ellenállásba ütköző uniós szabadalmi rendszer kialakítását. Most azonban mégis úgy tűnik, hogy megvalósulhat az elképzelés, mivel az Európai Parlament jóváhagyta az egységes szabadalmi rendszer megalkotásáért indított, megerősített együttműködési kezdeményezést. A Magyar elnökség márciusra időzítette a szavazást a kérdésben, ezzel is időt hagyva magának, hogy a közös szabadalmi rendszert elutasító Olaszországot és Spanyolországot is meggyőzze a már egyetértő 25 tagállam mellett.

Az Európai Parlament is zöld jelzést adott annak a megerősített együttműködési kezdeményezésnek, amely lehetővé tenné, hogy az abban részt vevő tagállamok bevezethessék országukban az újonnan javasolt egységes, európai szabadalmi rendszert.

Az elmúlt hónapok erőteljes kampányának köszönhető, hogy a tagállamok közül 25 már csatlakozott az elképzeléshez, mivel eleinte kevés támogatást élvezett a kérdés, szám szerint a belga elnökség végén csupán 12 tagállamét.

Győri Enikő az európai uniós ügyekért felelős államtitkár kiemelte, hogy ”…a magyar elnökség kiemelt figyelmet fordít az EU versenyképességének növelésére, a kis és közepes vállalkozások támogatására, különösen ami az innovációt illeti. Ennek egyik kulcsfontosságú eszköze az egységes uniós szabadalmi oltalom létrehozása.” Győri emlékeztetett arra, hogy „becslések szerint az európai vállalatoknak évente 700-800 millió euró többletköltséget okoz az uniós szabadalom hiánya.”

„A szabadalmi oltalom szempontjából belső piac jelenleg nem létezik…” - fogalmazott Győri Enikő.

Az egységes európai szabadalmi rendszerre irányuló javaslat jelentősen egyszerűsítené, és olcsóbbá tenné a jelenleg működő rendszert, amellett, hogy ezzel egységessé válnék. A Bizottság tervei szerint a jelenlegi, több tízezer eurós európai szabadalmi díj kb. 6000 euróra csökkennék. Problémát jelent azonban, hogy az egységesítést és a jelentős költségcsökkentést a bizottság úgy kívánja elérni, hogy a fordítási kiadásokat mérsékelné, ez ugyanis az európai szabadalom díjának háromnegyedét teszi ki. A Bizottság által javasolt háromnyelvű rezsim - melyhez nem kellene hivatalos fordítás az összes uniós nyelvére - amely angolul, franciául és németül is érvényessé tenne egy teljes EU-szabadalmat, viszont nagy felháborodást váltott ki Olaszországban és Spanyolországban, amely így saját nyelvét látja fenyegetve.

Olaszország nemcsak a javasolt szabadalmi rendszert, hanem a megerősített együttműködést is ellenzi. A spanyol delegációvezető is egyetért azzal az olasz érvvel, hogy ezzel a lépéssel nem hagytak teret a kérdés megvitatásának és más úton történő rendezésének, ezek alapján a javaslat visszavonására szólította fel a tagállamokat, szerinte ugyanis „addig nem szabad szavazni erről, amíg az Európai Bíróság nem hozza meg ítéletét arról, hogy jogszerűen létrehozható-e a szabadalmi csomag harmadik eleme, az európai szabadalmi bíróság.”
Michel Barnier belső piaci biztos ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a vitás helyzet komoly következményekkel járhat, hiszen az európai szabadalom hiánya gátolja a versenyképességet, az európai innovációt, a kutatást és a fejlesztést. „A gazdasági válság közepette nem ez a megfelelő jelzés” – vélekedett a biztos.
A magyar EU-államtitkár szerint is, az új rendszert minél előbb be kell vezetni, ugyanis a kérdés megvitatása már 10 éve folyik és az unión belül egyértelműen látszik, hogy szükség van egy fejlettebb, egységesebb, gyorsabb és legfőképppen olcsóbb szabadalmi rendszer kidolgozására.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.