A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Jelentősen kiszélesedtek az utasjogok.  
Az Európai Parlament megszavazta a buszon utazók jogairól szóló rendeletet

Magyar Krónika, február 16.
dr. Kósa Ádám sajtóközleménye 

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel támogatta a buszon utazók jogairól szóló rendeletet. A közlekedési formák közül az utasjogi rendeletek sorában utolsóként szabályozott buszos utasjogok az Európai Parlament egységes kiállásának köszönhetően születhettek meg. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte a rendelet elfogadását, mely a jövőben megkönnyíti majd minden állampolgár, beleértve a fogyatékosok buszon történő utazását is.

Kósa Ádám néppárti politikus a három intézmény egyeztető bizottságának tagjaként maga is részt vett a kompromisszum kialakításában. Felszólalásában megköszönte, hogy a Parlament mindvégig kitartott a fogyatékossággal élők jogai mellett. Felhívta ugyanakkor az Európai Tanács figyelmét arra, hogy ezek a rendelkezések nem csak a fogyatékossággal élőkről szólnak, hanem minden állampolgárról, hiszen erősen öregedő társadalomban élünk, ahol máról holnapra ugrásszerűen növekszik a fogyatékossággal élők száma. "Mikor látják be végre, hogy ezek a rendelkezések nem csak a fogyatékossággal élőkről szólnak?" - tette fel a kérdést hozzászólásában a képviselő.

Mint ismeretes, a rendelet kimondja, hogy járattörlés, a busz túlfoglalása, a csomag elvesztése vagy megrongálása, valamint a két óránál hosszabb késések esetén, 250 km-nél hosszabb utak során a buszjáratok üzemeltetőinek az Európai Unió egész területén egységes tájékoztatási, segítségnyújtási és kártérítési kötelezettségük van. Ezen túlmenően a rendelet a fogyatékossággal élő és csökkent mozgásképességű személyek számára jelentős többletjogokat biztosít a megállókban nyújtandó segítséget és speciális felszereléseik szállítását illetően.

A képviselő zárásként kiemelte: "Most, hogy a repülőn, vasúton és hajón utazók jogai után kompromisszum született a buszos utasjogokban is, semmi nem állhat útjában egy egységes utasjogi chartának, melynek célja a különböző utasjogi előírások egységesítése, jelentős mértékben megkönnyítve ezáltal állampolgáraink életét".

Strasbourg, 2011. február 15.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.