A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Búcsút inthetünk a gleccserek kétharmadának?

Magyar Krónika,január 12.
Forrás: MTI/Hír24   

Búcsút inthetünk a gleccserek kétharmadának?
A klímaváltozás következtében gleccserei kétharmadát veszítheti el Európa a század végéig, és ezzel a gleccserolvadástól leginkább veszélyeztetett egyik kontinens lenne - az amerikai Nature Geoscience szakfolyóirat szerint.

A lap által ismertetett tanulmány úgy véli, hogy világszerte a gleccserek 15-27 százaléka olvad el 2100-ig. A kutatás nem terjedt ki az antarktiszi jégtakaróra, amely a világon a jelenlegi édesvíz készlet 99 százalékát hordozza. Az Alpok gleccsereinél a tanulmány 75 százalékos csökkenést valószínűsít, Új-Zélandon ezt az arányt 72 százalékra teszi 2100-ig.

A gleccserolvadás következtében - még az antarktiszi és grönlandi jégsapkák olvadásának beszámítása nélkül is - a tanulmány szerint globálisan 12 centiméterrel nőhet a világtengerek jelenlegi szintje.

A vizsgálatot végző alaszkai egyetem kutatói 1961-2004 között rendelkezésre álló adatok alapján, 300 gleccser adatainak számítógépes modellezésével jutottak erre a következtetésre, úgy, hogy a globális, átlagos hőmérséklet-emelkedést 2100-ig a széles körben elfogadott 2,8 Celsius fokon valószínűsítették.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.