A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Minden magyar érdeke, hogy az országról hiteles kép alakuljon ki

Magyar Krónika,január 12.
Bölcskei Gusztáv: 

Nemcsak a református egyház, hanem minden magyar ember érdeke is, hogy az országról hiteles kép alakuljon ki - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke Magyarország január 1-jén kezdődött soros európai uniós elnöksége alkalmából.

Az MRE zsinati irodája kommunikációs szolgálatának csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a református püspök hozzátette, az egyházaknak egyáltalán nem feladatuk, hogy a magyar kormány minden lépésével egyetértsenek, de a reformátusok a kapcsolatrendszerük, a nemzetközi egyházi szervezetek, a testvéregyházakkal ápolt kapcsolataik révén "igenis segíthetnek tisztázni azokat a hamis beidegződéseket, amelyeket egyesek Magyarországon kívülről, illetve többen belülről is táplálnak".

Bölcskei Gusztáv meglátása szerint "az EU fordulóponthoz érkezett", már nemcsak deklarálnia kell, hogy értékközösségként létezik, hanem ezt érvényesítenie is kell. Fontosnak mondta, hogy "a közösen vallott és vállalt értékeknek legyenek meg a következményeik a gazdaságban és a pénzügypolitikában is".

Utalt egy francia etikaprofesszor megfogalmazására is, miszerint "2011 a morális riposzt éve lesz az európai közösség számára": Bölcskei Gusztáv szerint "ki kell mondani, hogy ha eltűnnek a morális alapok, akkor az ezektől látszólag függetlenül működő rendszerek is összeomlanak".

Bölcskei Gusztáv az uniós soros elnökség programjai közül kiemelte az ökumenikus imahét január 16-i, központi nyitó istentiszteletét és az EU és az európai egyházak vezetői között júniusban tartandó találkozót.

Kitért arra, hogy 2011 az önkéntesség európai éve, mint mondta, az önkéntes munkában pedig az MRE-nek "valóban hasznosítható tapasztalatai vannak". Az Ökumenikus Diakóniai Év programiroda Magyarországról, illetve Magyarországon küld és fogad fiatalokat, akik egy évig önkéntesen dolgoznak diakóniai otthonokban, valamint szegények vagy fogyatékkal élők között.

Ugyancsak ide sorolta a Kárpát-medencei kiterjedésű és sok ezer embert megmozgató Szeretethíd programot, amelyben "közel hozhatók egymáshoz az egyházi alapértékek és a civil szempontok". A református egyház létrehozott egy önkéntes műhelyt is, amely népszerűsítő programokkal és konferenciákkal készül - fűzte hozzá.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.