A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Kultúranapi Mátyás-avató

Magyar Krónika, január 12.

 

 

 

 


Január 22-én adják át hivatalosan Kolozsváron Fadrusz János alkotását

A magyar kultúra napján adják át hivatalosan a kolozsvári Mátyás-szobrot, miután – mint megtudtuk – a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma elfogadta Kelemen Hunor művelődési miniszter ezirányú javaslát. A közel egy évig tartó restauráláson átesett alkotás november vége, a műszaki átadás óta teljes pompájában áll a város főterén.

Január 22-én, a magyar kultúra napján adják át hivatalosan a kolozsvári Mátyás-szobrot, miután a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztériuma elfogadta Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter ezirányú javaslatát – tudta meg lapunk Szőcs Géza magyar kulturális államtitkártól. Korábban Kelemen Hunor átiratban kérte a magyarországi minisztériumot, egyezzen bele a román fél által javasolt időpontba.
Az átiratra mindeddig nem érkezett hivatalos válasz Budapesttől. „A választ a napokban küldjük Bukarestbe, elfogadtuk Kelemen Hunorék javaslatát” – nyilatkozta az ÚMSZ-nek Szőcs Géza. Az államtitkár máris jelezte: hivatali kötelezettségei miatt nem tud majd részt venni az átadáson, ám a budapesti minisztérium képviselve lesz az eseményen.
Fadrusz János alkotásának restaurálása múlt év novemberében fejeződött be, a munkálatokat kormányközi egyezség értelmében részben a magyar állam finanszírozta. Mint arról lapunkban is tudósítottunk, a felújítás többször is elakadt, a munkálatokat különböző okok miatt le kellett állítani.
A kincses város lakói végül, többszöri halasztás után, tavaly november utolsó napjaiban csodálhatták meg teljes pompájában a több hónapig kerítések és acélállványok közé rejtett király emlékművét.Fotó: Sipos M. Zoltán
Teljes pompájában díszeleg Mátyás király szobra Kolozsvár főterén, január 22-én adják át hivatalosan
A Concefa mindenkit alullicitált
A munkálatok kivitelezési jogát elnyerő Concefa Rt. és Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész, restaurátor 2009 őszén írta alá együttműködési szerződését. A helyreállítási munkálatok a bronzelemeket összetartó csavarok kicserélésével kezdődtek el. Kolozsi akkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a munkálatok épp jókor kezdődtek el, mert a szoboregyüttes rossz állapotban van: minden csavart ki kellett cserélniük a restaurátoroknak, és akadtak olyan csavarok is, amelyeket meg sem találtak, annyira elrozsdázódtak.
A munkálatok 2009 decemberében leálltak, és bár a tervek szerint 2010 januárjában folyatódniuk kellett volna, ez nem történt meg. Ez Benedek Zakariás, a Concefa Rt. műszaki igazgatója szerint részben az időjárási viszonyok miatt nem volt lehetséges, részben pedig azért, mert a kivitelező cég által felkért régészek ókori lelőhelyet találtak a talapzat alatt és körül.
A munkálatok 2010 februárjában folytatódtak, akkor László Attila alpolgármester lapunknak elmondta: közel 350 ezer eurót sikerül megspórolni a közbeszerzések útján a szoborcsoport felújítására fordítható 800 ezer eurós összegből. „A megtakarítás annak is köszönhető, hogy a Concefa Rt. a legkisebb összegért vállalta a felújítást a tavaly meghirdetett versenyvizsgán. Akkor a cég 375 ezer eurós összegért nyerte el a kivitelezés jogát. Ehhez még hozzáadódik az áruforgalmi adó, amivel együtt 450 ezer euróban áll a végösszeg, így közel 350 ezer euró marad meg a kormányközi egyezmény során létrejött összegből” – mondta el akkor László Attila.
Időkapszula készült
Áprilisban következett be újabb fordulat: a restaurátor Kolozsi Tibor ötlete alapján új akció indult. Az Amaryllis Társaság és a Transindex honlap szervezésében üzeneteket gyűjtöttek a világ magyarságától, amelyet egy időkapszulában kívántak elhelyezni a ló belsejébe. Mint azt Kolozsi akkor elmondta, megdöbbenve tapasztalta a lovas alak felbontásakor, hogy nem volt benne semmi, ekkor jött az időkapszula ötlete.
A korábban elkészült és a szoborcsoport köré felállított acélállvány segítségével a kivitelezők áprilisban megemelték és rögzítették a lovas alakot. Ennek köszönhetően párhuzamosan folyhatott a munka a kőelemek és a bronzelemek felújításánál is. A lovas alakot egy speciális szerkezet segítségével emelték fel a talapzattól negyven centiméterre. „Az emelőszerkezet sajátossága, hogy képes a nagytömegű szoborrészt egyenletesen megemelni, és rögzíteni” – mondta el lapunknak Kolozsi.
Magyarázata szerint a munkálatokat némileg megnehezítette a szoborcsoport hatalmas mérete: a ló és a rajta ülő Mátyás király alakja is az életnagyság kétszeresére van megformázva. Ez azért is egyedi – tudtuk meg Kolozsitól –, mert a köztéri szobrok nagysága általában az életnagyság másfélszerese szokott lenni. A Mátyás-szoborcsoport szokatlan méretét a mögötte álló Szent Mihály templom mérete kívánta meg: ekkorának kellett lennie a szoborcsoportnak ahhoz, hogy ne törpüljön el a templom mérete mellett.
Műszaki átadás
A tavaly tavaszi becslésektől eltérően – melyek szerint már július végére a talapzatán fog állni a lovas alak és a körülötte álló vitézek – csak októberben került vissza eredeti helyére a szoboregyüttes. A visszahelyezést követően ismét felgyorsult a munkatempó: a helyi tanács kikötötte: a szoborcsoportnak legkésőbb november végére késznek kell lennie.
A várva várt időkapszula végül november elején került be a ló belsejébe: több száz kézzel írott levél, vers, folyóirat és napilappéldány, valamint egy, a szoborcsoportról forgatott dokumentumfilm tekercse is helyet kapott a rézhengerben. Az ismét eredeti pompájában díszelgő alkotás technikai átadása tavaly november 29-én valósult meg.
A restaurálás ideje alatt több rémhír is felborzolta a kolozsvári magyarok kedélyeit: egyik szerint a főtérről máshová viszik restaurálni az bronzalakokat, a másik szerint december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén kerül sor a szobor hivatalos átadásra.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.