A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

Nagy erőkkel startol a magyar elnökség  

Magyar Krónika január 12.
MTI

 

Herendi-váza, belvárosi diplomatakalauz, Európa Pont a Millenárison - néhány az idei első félévmagyar EU-elnökségéhez kapcsolódó alkotások, kiadványok, népszerű helyszínek közül, amelyek mellett időszaki kulturális programok százai is kísérik majd a következő hat hónapot a fővárosban és országszerte.


Az EU-elnökség számos tanácskozásának helyet adó gödöllői királyi kastélyban állítják ki először azt a színpompás, 25 kilogrammos herendi vázát, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra kifejezetten a magyarországi elnökség tiszteletére készített. A herendi szakemberek technikai bravúrnak tekintik az egy méter magas, úgynevezett Viktória-motívummal ellátott váza elkészítését. A nem mindennapi porcelánon halványzöld virágok és lepkék között aranyozott betűkkel az Európai Unió tagállamainak himnuszaiból vett részletek olvashatók. A váza az elnökség időszaka alatt a gödöllői Grassalkovich-kastélyban látható, utána pedig Brüsszelbe kerül az első magyar elnökség emlékére.

Budapest Lipótváros-Belváros önkormányzata My Walk - Az én sétám címmel angol nyelvű belvárosi kalauzt állított össze az uniós elnökség idejére Magyarországra érkező küldöttségeknek. A "zakózsebbe tehető" kiadvány a mindennapok életében nyújt segítséget a főként a belvárosi szállodákban lakó delegációk tagjainak egyebek mellett abban, hogy hol érdemes sétálni, reggelizni, ajándékot vásárolni, szórakozni, vacsorázni, irodát bérelni, és hogy éppen milyen kulturális esemény zajlik.

Januárban a budapesti Millenáris Parkban nyílik meg az Európa Pont, mely egyszerre lesz európai uniós információs központ, könyvtár, találkozóhely, valamint kapocs az állampolgárok és az EU intézményei között. A rendezvények között kiemelt szerepet kapnak a kulturális események: különböző témájú fórumokat, vitákat, kiállításokat, előadásokat, filmvetítéseket, kisebb koncerteket, nyílt napokat is rendeznek majd. A január 8-án és 9-én megrendezendő nyitóhétvégén filmvetítések, bábelőadás, tánc- és drámafoglalkozások mellett koncertek is várják az érdeklődőket.

Magyarország európai uniós elnökségének fél éve alatt itthon és külföldön mintegy 300 kulturális programot tartanak; a rendezvények - elsősorban koncertek, kiállítások és konferenciák - többségének helyszíne Budapest lesz.

Az elnökség alatt kiemelt helyet foglal el a Liszt-év programsorozata. A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünneplő zenei évben Európa-szerte bemutatják a zeneszerző munkásságát és általa is vállalt magyarságát.

A további programok közé tartozik az Art Nouveau címmel január 20-tól Barcelonában, Brüsszelben és Budapesten, Európa három leghíresebb szecessziós városában megnyíló szabadtéri kiállítás, a városligeti Csónakázó-tavon május 1. és szeptember 30. között Művészet a tavon címmel megrendezendő kortárs szoborkiállítás, hét határon túli magyar város - Sepsiszentgyörgy, Eszék, Magyarkanizsa, Nagyszőlős, Lendva, Párkány, valamint Alsóőr és Felsőőr - bemutatkozása a május 9-i Európa-napon, a május 28-án országszerte megrendezendő "szomszédünnep", valamint a magyar EU-elnökség kiemelt témájával, a Duna-stratégia kulturális kérdéseivel foglalkozó Kultúrfolyam programsorozat.

A kulturális programkínálat online is áttekinthető az eu2011.hu/kultura honlapon, melyen az események mellett bemutatják Magyarország európai színvonalú, országmárkázásra is alkalmas értékeit a művészetektől a gasztronómiáig. A webes jelenlét magyar és angol nyelvű Facebook-profillal egészül ki.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.