A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

 

kezdődik a külhoni magyarok honosítása

Magyar Krónika, január 12.


Duna TV/Híradó

 

Minden készen áll arra, hogy hétfőn megkezdődjön a honosítási kérelmek fogadása, közölte Wetzel Tamás miniszteri biztos. A magyar állampolgárság iránt eddig Szabadkán, Csíkszeredában és Kolozsváron volt a legnagyobb érdeklődés.

Jövőre 250-400 ezer határon túli kérelmezőre számítanak. Az egyszerűsített honosításról szóló törvény augusztus 20-án lépett hatályba, és január elsejétől kell alkalmazni.

A szabadkai konzulátuson eddig 8 ezren jelezték, hogy magyar állampolgárok szeretnének lenni. Ők már időpontot is kértek kérelmük beadására. A magyar főkonzulátuson készen állnak a hétfői kezdésre.

Korábban az uniós vízumokat adták ki a szabadkai magyar főkonzulátusnak abban az épületszárnyában, ahol hétfőtől a honosítási kérelmeket veszik majd át az emberektől.

– Nem ablaknál, hanem íróasztalnál fogadjuk az ügyfeleket január harmadikától. Jelenleg a kollégák az utolsó simításokat végzik, illetve a szoftver próbaüzemét tartják. Visznek fel próbaügyeket, mert számunkra is új ez az eljárás. Tehát egyszerre hat helyen fogadjuk a feleket, ami azt jelenti, hogy nemcsak hat személy, hanem családok is jöhetnek egyszerre kérelmezni ­– mondta Híradónknak Korsós Tamás főkonzul.

Szabadkán az előzetes közvélemény-kutatás alapján mintegy 50 ezer igénylőre számítanak az első évben.

– Az előjegyzésben eddig majdnem nyolcezer időpontot adtunk ki, ez azt jelenti, majdnem május közepéig az időpontok elfogytak. Szeretnénk a sorban állást elkerülni. Ez egészen más ügymenet itt, a sorban állásnak helye nincsen – tette hozzá a diplomata.

Egy kérelem átvételére negyven percet számolnak a konzulátuson. Hétfőtől csütörtökig napi hat órában, pénteken pedig fél kilenc és délután egy óra között várják a honosítást kérőket.

Kabók Erika

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.