A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Ki mennyit nyert a 40 éves nyugdíjszabállyal?

Magyar Krónika, december 30.
Forrás: MTI/Hír24   

Itt a lista a nők nyugdíjba vonulásáról

A Heti Válasz megnézte, születési évtől és iskolai végzettségtől függően ki hány évet nyer a parlament által hétfőn elfogadott törvénnyel, amely alapján a nők életkoruktól függetlenül nyugállományba vonulhatnak, ha 40 év szolgálati idővel rendelkeznek. A különbség meghökkentő, két azonos korú nő nyugdíjba vonulása között 11 esztendő is lehet a különbség pusztán iskolai végzettségüktől függően.

Az azonos évben született nők közül azok élvezik a legnagyobb előnyt, akik 14 éves korukban kezdtek el dolgozni, és semmilyen nappali tanulmányt nem folytattak, ám ennek ellenére folyamatos munkaviszonnyal rendelkeztek.

A jogosultsági időbe - eltérően a „normál" nyugdíjba vonulástól - ugyanis nem számít bele a szakképzéssel és a felsőfokú tanulmányokkal töltött idő. Emiatt a szakmunkások 3-4, a felsőfokú végzettségűek 3-5 évet veszítenek, ez utóbbiaknak ezt kell hozzáadniuk a gimnáziumi tanulmányok miatt amúgy is kieső négy évhez.  Mint táblázatunkból kitűnik, akár 11 esztendő különbség is lehet emiatt a nyugdíjba vonulás évében egy 14 évesen dolgozni kezdő, illetve egy egyetemet végzett asszony között, ha mindketten 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.

Jogosultsági időnek minősül viszont a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Kedvező változás az eredeti javaslathoz képest, hogy a törvényalkotók „engedtek a harminckettőből". Az eredeti javaslat szerint az öregségi teljes nyugdíj nem lett volna megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.

Ez hátrányos lett volna a nagycsaládosok számára, ezért a parlament végül úgy rendelkezett, ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt, akkor egy évvel, minden további gyermek esetén egy-egy esztendővel lehessen csökkenteni a 32 éves határt, ám összesen legfeljebb héttel. Tehát így 25 munkával töltött esztendő után is nyugdíjba vonulhat egy asszony, ha a 40 évből hiányzó időszakot a gyermekek utáni gyesből, gyermekágyi segélyből és más ellátási formákból pótolni tudja.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.