A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Megalakult a New York-i Magyar Tudományos Társaság

Magyar Krónika,december 13.

Niemetz Ágnes
NEW YORK

 

“A semmiből egy új világot teremtettem” (Bolyai János)

Csaknem félszáz magyar származású kutató, egyetemi tanár és elméleti szakember gyűlt össze közel egy éve a neves New York-i Rockefeller egyetemen abból az alkalomból, hogy Sir Paul Nurse és Torsten Wiesel Nobel-díjas tudósok részére átnyújtották az MTA tiszteleti tagja okleveleket. Trombitás Zsófia, a Magyar Köztársaság konzulja ezen a rendezvényen úgy érezte, hogy a tudósok többsége nem ismerte egymást személyesen, vagy nem tudott a kolléga magyar származásáról. Milyen jó lenne összefogni a magyar tudósokat, hogy eszmecserével és tájékoztatással ösztönözzék ne csak egymás megismerését, hanem tudásuk átadásával a széles – minden határon átérő – magyar közösség szolgálatát és összefogását! A nemzetközileg elismert magyar tudósok, olyan nagy elődök, mint Neumann János, Teller Ede, Wigner Jenő és Szent-Györgyi Albert követői, jelentősen hozzájárultak az egyesült államokbeli és a magyarországi tudományos élet fejlődéséhez.

A kezdeményezést tett követte: Schmitt Pál köztársasági elnök javaslatára, az ENSZ közgyűlésen való részvétele során, még szeptember végén megalakult a New York-i Magyar Tudományos Társaság. Az államfő ígéretet tett arra, hogy Magyarország a jövőben is támogatja a szervezet munkáját és nemes törekvéseit. Az alapítók a New York-i Tudományos Társaság fővédnökének Schmitt Pál köztársasági elnököt és Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét; védnökének pedig Dán Károly New York-i főkonzult kérték fel. 

Az első közgyűlésre a New York-i főkonzulátuson került sor november 3-án, ahol hivatalosan is megszavazták a vezetőséget és véglegesítették az alapszabályzatot. Ez a nap jeles dátum a magyar tudomány életében: 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. 1996-ban a Magyar Tudósok Világtalálkozóján született döntés arról, hogy ez a nap lesz minden évben a magyar tudomány napja.

A New York-i társaság elnöke, Bergou János fizikaprofesszor hangsúlyozta, hogy a cél nemcsak egymás megismerése, hanem szerepet vállalni a magyarországi közéletben, továbbá posztdoktori pályázatok kiírása, amint a tudományos társaság pénzügyi helyzete ezt lehetővé teszi. A New York-i Magyar Tudományos Társaság igazgatónak választotta annak kezdeményezőjét és pártolóját, Trombitás Zsófiát. Az alelnök, Záborszky László agykutató ismertette és bocsátotta vitára az alapszabályzatot. Vermes Gábor történész professzor hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a kéthavonta, a főkonzulátuson tervezett tudományos népszerűsítő előadásokat minél szélesebb közönség számára elérhetővé kell tenni. 

A tudományos társaság első előadását Prékopa András matematikus professzor tartotta Bolyai Jánosról, a magyar és egyetemes tudomány egyik legnagyobb alakjáról, ismertetve életét és munkásságát. Bolyai 1823-ban, éppen november 3-án  írta apjának, Bolyai Farkasnak, hogy a semmiből új világot teremtett; nem-euklideszi geometriai felfedezése a matematikát alapjaiban érintette és irányt mutatott a 20. század modern fizikaelméletei felé.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.