A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

György Attila, vendégül látta 
Abdimit Mihray asszonyt és férjét, Kuerban Arkint.

Magyar Krónika december 3.
 

Rev. György Attila, november 28-án vasárnap, az istentisztelet után vendégül látta  a Montrealban élő ujgurok két tagját, Abdimit Mihray asszonyt és férjét, Kuerban Arkint.
A találkozót a magyar ügyek iránti elkötelezettségéről ismert Babos Szilveszter szervezte, aki elmondta, hogy többször résztvett a montreali ujgurok rendezvényein, akik már nagyon akartak jönni a magyarok közé, mert rokonnépnek tartják a magyarokat.Az ujgurok kina észanyugati részén élnek, és a sárga hunok leszármazottainak vallják magukat. Népmeséikben, legendáikban szerepel, hogy valamikor régen kiváltak közülük a fehér hunok, (azok lennénk mi, magyarok) és nyugatra vándoroltak.

Az ujguroknak jelenleg 45 fős (főleg politikai menekült) csoportja él Montrealban. Két képviselőjük elmondta, hogy Kinában hazájukat régebben Ujgur Autonom Terület-ként jelölték a hivatalos téképek, mára azonban "eltűnt" az autonom kifejezés, de lényegében autonomiáról soha nem is volt szó. Sőt! Miután a kilencvenes évektől kezdődően a volt kommunista országokban javult a nemzetiségek helyzete, nekik rosszabb lett. Megszűntették iskoláikat, hivatalos helyeken nem használhatják a nyelvüket, Kina forszirozza a vegyesházasságokat. Ujgur területen Kina "kreált néhány kirakat-poziciót" ahova együttműködésre hajlandó ujgur személyeket ültettek.A vasárnapi találkozót követően megegyeztek, hogy rev. György Attila közreműködésével 2011. áprilisában ünnepi vacsora keretében találkozik a két nép.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.