A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Vannak olyan pillanatok, amelyeket soha nem szabad elfelejteni

Magyar Krónika, október 29.
(MTI)

Az 1956-os forradalmat a magyarok egész Europa  érdekében vívták meg – mondta a Parlament előtt tartott megemlékezésen az Európai Parlament lengyel elnöke.

Jerzy Buzek arra emlékeztetett, hogy 54 évvel ezelőtt a magyar nép a szabadságot választotta. Szavai szerint ez a magyarok választása volt, de minden európai együtt érzett velünk. Mint mondta: Lengyelország is hatalmas szolidaritást érzett a magyar nép iránt. Buzek kijelentette: vannak olyan pillanatok a történelemben, amelyeket soha nem szabad elfelejteni, mert egy átfogó folyamat részei, és a demokrácia, a szabadság, valamint az újraegyesült Európa felé vezetnek. Az egyik ilyen pillanat az 1956-os forradalom volt – mondta az EP elnöke.

Jerzy Buzek emlékeztetett arra, hogy 12 évvel ezelőtt Orbán Viktor meghívására járt Magyarországon, és akkor a lengyel nép üdvözletét hozta. Mint mondta, ma pedig az EP elnökeként érkezett, és minden európai állampolgár üdvözletét szeretné átadni. Közölte: ez az alkalom lehetőség számára, hogy fejet hajtson a forradalom hősei előtt, azok előtt, akik életüket vesztették, akiket bebörtönöztek, vagy akiknek el kellett hagyniuk hazájukat.

Úgy fogalmazott, 1956-ban a magyar nép megmutatta, hogy a demokrácia és a szabadság nem csupán elvont értékek, hanem olyanok, amelyekért a magyarok harcolni is hajlandók. 1956 olyan folyamatot indított el egész Európa számára, amely a kelet- és közép-európaiaknak meghozta a lehetőséget arra, hogy csatlakozhassanak az Európai Unióhoz. Leszögezte, a magyaroknak köszönhető, hogy eljutottunk idáig.

Jerzy Buzek arról is beszélt, hogy azzal, amikor emlékezünk a múltra, egyúttal védelmezzük a jövőt is. 1956-ban Magyarország egyedül maradt, ma viszont egy 27 tagból álló közösség teljes jogú tagja. Kijelentette, hogy a következő év különleges lesz az Európai Unió történetében, mert január elsejétől Magyarország veszi át az elnökséget. Hangsúlyozta, hogy nehéz időket élünk, amikor olyan kihívásokkal kell szembenézni, mint a klímaváltozás, az energiabiztonság vagy a demográfiai problémák. Mint mondta, ezeken a területeken a magyar kormány határozza meg a követendő irányvonalat.

Beszéde legvégén minden jót kívánt Magyarországnak és Európának.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.