A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Őszeleji hirek Victoriából

Magyar Krónika,október 29.
Miska János

Az őszi évadot Victoriában dzsessz koncert és az októberi megemlékezés dominálta.

Október 16-án a Hendrik Meurkens Quintet szórakoztatott bennünket a Hermann’s Jazz Club-ban, melynek Fias Attila zeneszerző és zongoraművész is tagja volt. A torontói Attila már több ízben fellépett Victoriában, s elmondható, hogy minden alkalommal újat, még a dzsessz zenevilágában járatlan közönség számára is érdekes zenét produkál.

Ez alkalommal a newyorki Hendrik Meurkens szájharmonikás ejtett ámulatba bennünket. Az előadóművész, parányi hangszerével egész estet betöltő műsort játszott. Konferanszként is kiválóan szerepelt, humoros, de ismeretterjesztő szavaival derűt és elismerést keltett a közönség részéről. Az öttagú csoport, a szájharmonikás, a basszus, a gitáros, a fuvolás, a dobos, de mindenek fölött a zongorista, tehetsége legjavát adta. Attila a zongorát rendkívüli virtuozitással és muzikalitással szólaltatta meg.

Forradalmi megemlékezésünket október 24-én tartottuk. A borongós, esős időjárás is nekünk kedvezett. Ha csupán egy órára is, de szép napsütésben adóztunk az emlékműnél a forradalom és szabadságharc hőseinek. Az ünnepségre a Magyar Házban került sor. A színvonalas és színes műsor első számaként Szy Ferenc ünnepi beszédét neje, Mária olvasta fel. A kor külföldi eseményeit ismertetve hangsúlyozta, hogy a magyar nép képtelen volt tovább élni az idegen elnyomás alatt. Az egyetemisták békés szándékú tüntetése forradalomba sodorta a fővárost, majd a vidéket is. Az összeomlott zsarnoki rendszert forradalmi kormány váltotta fel. Sajnos, külföldi beavatkozással eltiporták a legtisztább forradalmat, vezetőit, résztvevőit kegyetlen megtorlásban részesítették. Szólt a kétszázezerről, akik a hontalanságot választották a szabadság jegyében. Szólt Kanada nagylelkűségéről, s az itt élő magyarság, s különösen a soproni erdőmérnökök eredményeiről. Ez utóbbiakról, mint volt erdőmérnöki egyetemi tanár is.

Elhangzott több énekszám Fias György és Fazekas József (,,Piros szív, fehér hó, zöld levél”, Fias Attila kísérő zenéjével), Vaszkó Ágnes (,,Hová tűnt a sok virág”) és Nagy Zoltán (,,Oly távol, messze van hazám”) ajkáról. A megható számok a kor szellemét és hangulatát fejezték ki. Fias Zsuzsa Márai Sándor ,,Halotti beszéd” c. megrázó költeményét, Miska János Ady Endre ,,Fölszállott a páva” című versét adta elő, Kodály Zoltán kísérő zenéjével.

Az est kiemelkedő számát a hatéves Farkas Stacyke jelentette. Kövér Katalin műsorvezető bemutatta az édes csöppséget, aki bejutott a Vancouver Island’s Got Talent című tehetségverseny döntőjébe. Az itt előadott énekszámaival november 7-én részt vesz a helyi konzervatóriumban vetélkedő fináléján. Az ünnepséget süteményes kávézás, baráti társalgás követte, mialatt a tagok adományaikkal hozzájárultak a vörösiszapos károsultak megsegítéséhez.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.