A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
 

Óriás „szmokingos” maradványaira leltek

Magyar Krónika, október 15.
MNO - Werkner Anita

36 000 000 évvel ezelőtt élt óriáspingvin maradványait találták meg Peruban.

A tudósok szerint a lelet azt bizonyítja, hogy a tollazat legfontosabb jellemzői már megfigyelhetők voltak a pingvinek evolúciójának korai szakaszában is. A kutató a Science folyóiratban közölte: a pingvin tolla barna és szürke volt, eltérően a modern pingvinek fekete-fehér „szmokingos” küllemétől. Közel 1,5 méter magas és kétszer olyan nehéz volt, mint a ma élő legnagyobb faj, a császárpingvin.

Az Inkayacu paracasensis névre keresztelt madár, akit a tudósok a „víz királya” néven is emlegetnek, az eocén időszakban barangolt bolygónkon. Egyenes csőre sokkal hosszabb volt, mint modern rokonaié. A fosszíliát a Reserva Nacional de Paracas nemzeti parkban találták Peruban. A tudósok a Pedro becenevet adták neki egy kolumbiai TV-sorozat szereplője után.

A lelet azért is különleges, mert szokatlanul jó állapotban maradtak meg a tollak és pikkelyek. A tudósok korábban nem lehettek biztosak abban, milyen színű vagy formájú tollai voltak az „őspingvineknek”. Az is kiderült, hogy a pingvinek fő fizikai tulajdonságai már több millió évvel ezelőtt kialakultak, de a színük csak a közelmúltban változott a vörösesbarnáról és szürkéről fekete-fehérre.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.